Légicsapásban halt meg a Dzsihád Menyasszonya

Légicsapásban halt meg a Dzsihád Menyasszonya

Két barátnőjének sorsa egyelőre nem ismeretes

Légicsapásban vesztette életét az a londoni iskoláslány, aki tizenhét évesen a „Dzsihád Menyasszonyának” állt, két barátnőjével Szíriába utazott és belépett az Iszlám Államba, írja az Express

szultana01.jpg

A 17 éves Kadiza Sultana februárban hagyta el a kelet-londoni Bethnal Greent két osztálytársa, Shamima Begum és Amira Abase társaságában. Ők még csak tizenöt évesek voltak. A három lány úticélja a vérszomjas terrorrendszer legfőbb erősségének számító város, a szíriai Raqqa volt.

isis-620319.jpg

Egy osztályba jártak

Az ITV információi szerint Kadiza légicsapásban veszítette életét, amelyet az orosz légierő intézett Raqqa ellen. Bizonyos hírek arra utalnak, hogy a lány abban az időben már elveszítette a lelkesedését, és azt szervezte, miként tudna elmenekülni az ISIS markából és hazatérni valahogyan Nagy-Britanniába, mivel a helyszínen már egyáltalán nem találta romantikusnak a vérengzést és a terroristák közti életet.

Két barátnője alighanem még mindig Raqqában lehet.

Kadizával a családtagjai kapcsolatban voltak elutazásakor, és úgy tervezték: ha sikerül elmenekülnie, elébe mennek Törökországba, ott találkoznak. Nem sokkal a tervezett indulás előtt, májusban azonban egy orosz bomba a földdel tette egyenlővé azt a házat, amelyikben a lány lakott.

isis-620325.jpg

Hajtotta őket az iszlamista romantika

A három lány odafelé menet is Törökországon át jutott be Szíriába. Isztambulig repültek, onnan a határig busszal vitték őket. Kadiza nővére, Halima Kanom elmondta, hogy végig félelemben élt azokban a hetekben, amikor Kadiza a szökést tervezte.

Az anya azt mondta: „Bizonyos fokig számítottunk is erre. De most már legalább tudjuk, hogy egy jobb helyen van. Nem akarjuk, hogy a neve újra címlapokra kerüljön. Elment, és szeretnénk tiszteletben tartani kívánságát.”

isis-620327.jpg

Mindhárman külföldről érkezett dzsihádistához mentek feleségül

Információk vannak arról, hogy megérkezése után mind a három diáklány szintén külföldről Szíriába érkezett terroristához ment feleségül. Kadiza egy szomáliai származású amerikai állampolgárhoz, aki azóta ugyancsak életét vesztette a harcokban.

isis.jpg

Raqqában mindennapos látvány

Tasnime Akunjee ügyvéd, aki mindhárom családot képviselte, együttműködött Kadiza családjával a lány menekülésének szervezésében. Mint mondta, a családok égen-földön minden lehetőséggel megpróbálkoztak, hogy szeretteiket visszaszerezzék az Iszlám Állam földi poklából. „Ám ha valaki háborús övezetben tartózkodik, mindig fennáll annak veszélye, hogy bekövetkezik a legrosszabb, és sajnos lehetetlennek bizonyult a lányt hazahozni, mielőtt még szerencsétlenül járt volna.”

A két másik lányról egyelőre nincsenek biztos információk.