Zsidó kormányfő jelölt ?!

 Zsidó lehet Ukrajna miniszterelnöke

Ma délelőtt jelentette be Volodymyr Groysman, az ukrán parlament jelenlegi elnöke, hogy amennyiben megválasztják, elfogadja a miniszterelnöki posztot, amelyre a távozó kormányfő „jelölte”.

Volodymyr_Groysman.jpg

A nyíltan zsidó Groysman, aki mindössze 38 éves, szülővárosa polgármestereként kezdte politikai karrierjét: ez olyan pozíció, amely viszonylagos politikai függetlenséget biztosít, azon Ukrajnában nem túl sok tisztség egyike, amelynek betöltőit közvetlenül választja meg a nép.

Üstökösszerű politikai karrierjét nagymértékben magyarázza Petro Prosenko elnök belé vetett bizalma, épp ez ugyanakkor legkomolyabb hátránya is.

Porosenko nem tudta keresztülvinni azokat a reformokat, amelyek segítenének úrrá lenni a súlyos gazdasági válságon és elősegítenék az ország nagyon nehézkesen haladó nyugati integrációját és árnyékot vetett teljesítményére az a múlt heti hír is, hogy érintett a panamai offshore-botrányban: az ukrán politikai-gazdasági elit egyik legsúlyosabb tehertétele amúgy is a korrupció.

Tegnap végül nem került sor az új kormány beiktatását célzó szavazásra, nem sikerült parlamenti többséget állítani az új kabinet mögé és arról is röppentek fel pletykák, hogy Groysman visszalépne, ma azonban megerősítette szándékát: ha bizalmat kap, elvállalja a feladatot.

Bíztatónak tartja a zsidó sajtó, hogy zsidóságával senki nem támadta a miniszterelnök-jelöltet, annak ellenére sem, hogy az antiszemitizmus erősödéséről ellentmondásos hírek érkeztek az utóbbi időkben