Papp László Az Új Főnix Terv tartalmazza Debrecen történetének legnagyobb közlekedésfejlesztési programját

Az Új Főnix Terv tartalmazza Debrecen történetének legnagyobb közlekedésfejlesztési programját – hangzott el Papp László és Pósán László közös sajtótájékoztatóján.

Papp László hangsúlyozta a 2014-ben kezdődő uniós fejlesztési ciklus egy új lehetőséget nyitott Debrecen számára. Ez az elmúlt 25 év legnagyobb fejlesztési forráskeretét nyitja meg a város számára – húzta alá a település polgármestere. Tájékoztatott arról, hogy az eddig Integrált Települési Program (ITP) néven nevezett, a jövőben Új Főnix Terv elnevezéssel bíró program, mely magában foglalja a Modern Városok Program debreceni elemeit is, több mint 200 milliárd forintnyi fejlesztés megvalósulását teszi lehetővé Debrecenben az előttünk álló években.

Fotó: fidesz.hu

Az Új Főnix Terv kiemelkedő jelentőségű eleme a gazdaságfejlesztés, az új ipari területek bevonása, a közművesítés, a magas hozzáadott értékű ipar, az innováció támogatása – sorolta a politikus. Hozzátette: a program részét képező foglalkoztatási paktum segítségével több ezer új munkahely jöhet létre.
Szólt arról is, hogy az Új Főnix Terv erősíti és támogatja a település iskolaváros jellegét is: 10 milliárdos keret áll rendelkezésre az oktatási, nevelési intézmények energiahatékonysági szempontokat szem előtt tartó fejlesztésére.

„AZ ÚJ FŐNIX TERV KIEMELKEDŐ JELENTŐSÉGŰ ELEME A GAZDASÁGFEJLESZTÉS, AZ ÚJ IPARI TERÜLETEK BEVONÁSA, A KÖZMŰVESÍTÉS, A MAGAS HOZZÁADOTT ÉRTÉKŰ IPAR, AZ INNOVÁCIÓ TÁMOGATÁSA.”

Elmondta, a “Zöld város” programmal a városi intézmények jelentős részének környezettudatos felújításával, valamint az e-mobilitás programmal jelentős lépést kívánnak tenni az egészséges, élhető város feltételeinek megteremtéséért.

Leszögezte, külön fejlesztési területként tekintenek a város lakótelepeire, biztosítva ezáltal a közösségi terek, utak, parkolók felújítását.

Folytatjuk a Nagyerdő-fejlesztési programot, és jelentős forrásokat fordítunk a keleti és déli városrész infrastrukturális fejlesztésére – tette hozzá.

Kijelentette, a kulturális jellegű fejlesztések segíthetik Debrecen sikeres pályázását az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésére. Példaként többek között a Csokonai Színház felújítását említette meg.

Az Új Főnix Terv tartalmazza Debrecen történetének legnagyobb közlekedésfejlesztési programját – mutatott rá a polgármester.

A program részeként felépül az új Főpályaudvar, felújítják a várost átszelő vasútvonalat a Dobozi kerti és Apafai megállóhelyekkel, átépítik a szintbeli vasúti kereszteződéseket. Emellett megépül a déli elkerülő út a repülőtér és a déli iparterület bekötésével, továbbépítik az M35-ös autópályát, fejlesztik a Debreceni Nemzetközi repülőteret, felújítják a Sámsoni utat, és kétszer kétsávos közúti kapcsolatot alakítanak ki Debrecen és Hajdúsámson között.

Elmondta, az Új Főnix Terv koncentrál a hétköznapok problémáira is; a város lakói fontosnak tartják az utak állapotának javítását. 2016-ban elindítunk egy nyolcmilliárdos útfejlesztési programot – fogalmazott.

Ennek részeként 52 utcát aszfaltoznak le, és 11 utcában kezdenek új útépítést. Erre összesen 2,1 milliárd forintot fordítunk – jegyezte meg. A GÖCS iparterület elérhetőségének javítása érdekében 7 utcát aszfaltozunk le a Júlia telepen 800 millió Ft értékben.

Csökkentjük a Vezér utca terhelését, az Egyetemi iparterület új bekötést kap a 33-as főút irányából, 400 millió forintos beruházással. Megkezdjük a Kishegyesi út rekonstrukcióját, a tervezéssel és a kivitelezéssel a tervezett költség 1,5 milliárd forint – sorolta. Hozzáfűzte: közlekedési csomópontok bővítésére 700 millió forintot, kerékpárutak építésére pedig 2,5 milliárd forintot fordítanak.

Ugyanitt Pósán László kiemelte a déli elkerülő út megépülésének jelentőségét, amire 17 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre. A város életében ez nagyon fontos – szögezte le az országgyűlési képviselő. Felhívta a figyelmet a Berettyóújfalut az országhatárral összekötő autópályára is, amely közel 70 milliárd forintból 2018 év végére készül el, valamint az M35-ös autópálya 48 milliárdból megépülő Debrecen-Berettyóújfalu közötti szakaszára, és az 541-es útnak a megyehatártól Debrecenig tartó kétszer kétsávosra szélesítésére is. Ez utóbbira 31 milliárd forintot fordítunk – jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy 2,3 milliárdos forrásból idén elkészül Berettyóújfalu déli elkerülő útszakasza, valamint a 4-es út Debrecen-Bocskaikert-Hajdúhadház, valamint Püspökladány belterületi szakaszának felújítása.