Napirend előtti felszólalásában a kormányfő kitért a migráció ügyére is.

2016 legfontosabb feladata, hogy a magyar emberek, a családok és a települések biztonságát megőrizzük – jelentette ki Orbán Viktor a parlamentben.

Napirend előtti felszólalásában a kormányfő kitért a migráció ügyére is. 2015-ben a migránsok ostroma alatt állt Magyarország, naponta ezrek lépték át illegálisan a határt. Zűrzavar, felfordulás, bűncselekmények, terrorakciók, félelem – ezt hozta Európának az újkori népvándorlás, ezt hozták Európába a migránsok – fogalmazott a miniszterelnök. Aláhúzta, Magyarországnak még időben sikerült rendezni a sorokat, és sikerült megvédeni az országot; a kormány cselekedett, a parlament megalkotta a szükséges törvényeket – fűzte hozzá.

„MAGYARORSZÁG MA EURÓPA EGYIK LEGSTABILABB ORSZÁGA.”

A miniszterelnök leszögezte, Magyarország ma Európa egyik legstabilabb országa. Orbán Viktor úgy látja, hogy az európai közvéleménynek sikerült lerúgnia magáról a cenzúrát. Kiderült az európai közvéleményben sokkal többen értenek velünk egyet, mint ahányan ellenzik a magyar határvédelmi politikát; Magyarország álláspontja ma az európai emberek többségének az álláspontja, s az európaiak nem értik, hogy az ő kormányuk miért nem teszi azt, mint a magyar – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a globális helyzet előrevetíti, hogy Magyarországon a migrációs, népvándorlási nyomás nőni fog 2016-ban. Európa védtelen és gyenge, a migránsválság kezelésének brüsszeli politikája nyilvánvalóan megbukott – húzta alá a kormányfő. Felhívta a figyelmet arra, hogy Brüsszel továbbra is be akarja engedni, sőt be akarja szállítani az illegális migránsokat az unió területére, utána pedig kötelező erővel szétosztani. A magyar kormány nem fogadja el ezt a tervet – szögezte le. Számunkra a legfontosabb, hogy meg tudjuk védeni a magyar emberek biztonságát, és kötelesség megakadályozni, hogy olyanokat erőltessenek ránk, akikkel mi, magyarok nem akarunk együtt élni – fűzte hozzá.

Fotó: fidesz.hu

A kormányfő szeretné, hogy ha az ország megvédése, a kötelező betelepítési kvóta elleni küzdelem nemzeti ügy lenne. 2016-ban Brüsszelben diplomáciai, jogi és politikai védekezésre lesz szükség, a déli határon pedig katonai és rendőri védekezésre – jelentette ki Orbán Viktor. Elmondta, ezért el is rendelte a műszaki határzár megerősítését és az újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását.

2016 legfontosabb feladata, hogy a magyar emberek, a családok és a települések biztonságát megőrizzük. Brüsszelnek be kell tartani a törvényeket, és tisztelnie kell a nemzetek akaratát – fogalmazott Orbán Viktor.

„MAGYARORSZÁGOT MEGÚJÍTOTTUK, A MAGYAR REFORMOK MŰKÖDNEK.”

Felszólalásában a miniszterelnök kitért a főbb gazdasági adatokra is. Elmondta, 2015-ben a költségvetési hiány 2 százalék lett; emlékeztetett arra, 2009-ben a büdzsé hiánya 4,6 százalék volt. Megjegyezte, nominálisan még mindig nő a hiány, ezért annak megállításához előbb-utóbb nullás költségvetésre lesz szükség.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a tavalyi év végére sikerült 76 százalék alá csökkenteni az államadósságot, összehasonlításként elmondta, 2010 közepén ez az adat 84 százalék volt.

Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy 2010 tavaszán 11,5 százalékos volt a munkanélküliség, 2015 végére ez a szám 6,2 százalékra csökkent. Az elmúlt 25 évben sohasem dolgoztak olyan sokan Magyarországon, mint tavaly, 4,2 millióan – fűzte hozzá. Kiemelte, a kormány kivétel nélkül mozgásba hozta a munkahelyteremtés eszközeit, mint például adócsökkentést, bürokráciacsökkentést, vagy a speciális foglalkoztatási formákat. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy 2015-ös gazdasági növekedés 2,9 százalék volt. Ezzel az eredménnyel az unió élvonalában vagyunk – jegyezte meg.

A kormányfő aláhúzta, 2010-ben megpróbáltuk kivezetni a pénzügyi csődből, az adósrabszolgaságból Magyarországot, az adatok azt mutatják, hogy ez sikerült, a választott eszköz jó volt. Magyarországot megújítottuk, a magyar reformok működnek; 2016-ra már új célt fogalmazhatunk meg, a polgári berendezkedés felépítését – fogalmazott. Orbán Viktor ismertette azt is, hogy 8,1 milliárd euró volt a külkereskedelmi többlet. A polgári berendezkedés felépítésének stabil pénzügyi alapjai vannak – jegyezte meg.

Orbán Viktor az idei költségvetés céljának azt tartja, hogy mindenki léphessen egyet előre. Aláhúzta, ezt három eszköz szolgálja, az adócsökkentés, az otthonteremtés és a családok megerősítése. Az adócsökkentés kapcsán elmondta, 1 százalékkal csökkent az szja, felhívta a figyelmet az a sertéshús-áfacsökkentésre, valamint az új lakások áfájának 5 százalékra való csökkentésére. A családok megerősítéséről szólva elmondta, bővült a családi adókedvezmény.

A kormányfő kitért béremelésekre is; hangsúlyozta, ebben az ügyben a magyar gazdaság teherbíró képességének határáig mentek el. Emlékeztetett a fegyveres és rendvédelmi dolgozók, a felsőoktatásban dolgozók és a pedagógusok, valamint az egészségügyben dolgozók béremeléseire is. A kormányfő hangsúlyozta, az otthonteremtés egyszerre családtámogatást és gazdasági növekedést ösztönző lépést jelent. A 2015-ös év sikeres volt, a 2016-os év gazdasági sikereinek alapját lefektettük – fogalmazott Orbán Viktor.