“Te parancsold meg Izrael fiainak, hogy hozzanak neked tiszta, törött faolajat a világításra, hogy örök mécset gyújtsatok”!

Napi Tóra

“Te parancsold meg Izrael fiainak, hogy hozzanak neked tiszta, törött faolajat a világításra, hogy örök mécset gyújtsatok”!

 

Darvas István

darvas 2K”K,

 

Tecáve hetiszakasz 1. kommentár, 5776. Ádár 5.

 

“Te parancsold meg Izrael fiainak, hogy hozzanak neked tiszta, törött faolajat a világításra, hogy örök mécset gyújtsatok”! (27:20). Nem csupán a szidra első mondatában, hanem a későbbiekben sincs említve Mózes neve az eheti tóraolvasás alkalmával. Erre a különlegességre számos magyarázatot kínál a rabbinikus irodalom, a heti elsőt Rabbi Zeev Leff, aki Rásira hivatkozva azt írja: eredetileg Mózes lett volna a főpap, de a pozíció elvétetett tőle, és Áron kapta meg. Tecáve szakasza majdnem teljes egészében a főpapi viselettel és a felavatási eljárással foglalkozik. Felmerülhetne, hogy Mózes keserűséget érzett a tisztség elvesztése miatt, és ezt kompenzálandó, legalább a témáról szóló szidra sokszor említhetné a nevét. Annak igazolására, hogy Mózes teljes szívvel örült bátyja kinevezésének, egyáltalán nincs említve a párásában, hiszen készségesen félreállt, hogy Áron kerüljön reflektorfénybe. Mielőtt a kommentár kissé erőltetett voltáról kezdenénk polemizálni, érdemes végiggondolni, hogy kevesek képesek örülni a másik sikerének, pláne akkor, ha az részben az ő kudarcuk, arról nem is beszéve, hogy milyen kevesen érzik meg azt a pillanatot, amikor félre kell állniuk. Szóval, ha valaki érezhetett és cselekedhetett így, az kizárólag Mózes, Isten embere lehetett, és nem elsősorban azért mert majdnem lehetetlen ezen a módon (is) kiválónak lenni, hanem, mert annyira ritka.

Sávuá tov, jó hetet mindenkinek!