Egyesült Arab Emírségek fővárosában Izrael heteken belül új diplomáciai képviseletet nyit

Terror in Naharia, Michael Oren – Obama Inserted Islamic Values into the White House, Russian planes over Israeli skies

Izrael heteken belül új diplomáciai képviseletet nyit Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, a követséget hivatalosan a megújuló energiák kérdéskörével foglalkozó ENSZ-ügynökség (IRENA) ott létesített székhelyéhez rendelik.

szilvan am fleg

    A Háárec című izraeli újság  értesülése szerint évekig tartó tárgyalások előzték meg az új külügyi misszió megnyitását. Az utolsó simításokat Dore Gold izraeli külügyminisztériumi igazgató e heti, háromnapos látogatásán végezték el.
    Az IRENA állandó izraeli küldöttségének helyszínét már megtalálták, jelenleg új feladatára rendezik be az irodát. A küldöttség élén Rami Hatan áll majd. 
    Az IRENA-nak idén júliusban száznegyvenöt tagországa volt, és már további huszonkilenc ország is elindította csatlakozási folyamatát. 
    Közülük azonban Izrael az egyetlen, amely külön diplomáciai képviseletet rendel kifejezetten az ENSZ ezen ügynökségéhez, mert a többi tagállam az Abu-Dzabiba akkreditált nagykövetével, illetve egy követségi beosztottal vesz részt a munkában, vagy – ha nincs helyi külképviseletük – időnként odautazó diplomaták látják el ezt a feladatot. 
    Jeruzsálem a Háárec szerint azért döntött sajátos missziójának megnyitása mellett, mert így külképviseletet szerezhet egy fontos arab államban, amellyel különben nincsenek hivatalosan diplomáciai kapcsolatai. 
    Az IRENA 2009-es alapításakor Izrael Németország ellenében meglepetésre az Egyesült Arab Emírséget támogatta az új szervezet székhelyének elnyerésében, és már akkor feltételül szabta, hogy – a politikai viszonyoktól függetlenül – ne korlátozzák részvételét az Abu-Dzabiban folyó munkában, és diplomáciai küldöttséget rendelhessen a szervezethez. 
    2010. januárjában Uzi Landau akkori infrastrukturális ügyekkel foglalkozó miniszter részt vett Abu-Dzabiban egy IRENA-konferencián, és ezzel izraeli miniszter hivatalosan első alkalommal látogatott az emírségekbe. 
    Egy hónappal később egy dubaji szállodában megölték Mahmúd al-Mabúhot, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik vezetőjét, és a helyi rendőrség az izraeli titkosszolgálatot, a Moszadot tette felelőssé az akcióért, ami feszültségekhez vezetett a két ország kapcsolatában. 
    Tavaly januárban azonban már ismét az emírségbe látogatott és beszédet mondott egy IRENA-konferencián Szilván Salom, Landau utódja az infrastrukturális ügyek tárcájának élén.

November 28, 2015 / 16 Kislev 5776
Shavua Tov!
 

Headlines & Recommended

Terrorists Stab Man in Nahariya, Try to Knife Soldiers in Jordan Valley
Both terrorists, one of them a female, were arrested. Closed circuit video captures Nahariya stabbing as it happened.
Israeli security forces at the scene of a stabbing attack in the northern city of Nahariya Friday night.


MK Michael Oren: Obama Inserted Islamic Values into the White House
Oren added, “It’s the president’s right to bring into the White House a different worldview that’s unlike his predecessors’. It is our responsibility to recognize this fact and to act accordingly.”
President Barack Obama welcomes Ambassador Michael B. Oren


Israel Allowing Russia to Fly Over Israeli Skies
Russian planes entered Israeli airspace.
Russian jets in Syrian skies sometimes cross into Israeli air space.


An Angry Russia Moves S-400 Antiaircraft Missile Systems into Syria
If anyone out there has been missing the good old days of the Cold War — it appears they never completely went away.
The-S-400


Paris Massacre Mastermind Planned to Murder French Jews
ISIS ringleader Abdelhamid Abaaoud, who was killed in a police manhunt, had plans to attack Jewish areas.
Outside the Toulouse Jewish school where Islamists murdered a rabbi and two of his children last March.


On This Violent ‘Day of Rage,’ a/k/a Friday, Closure Imposed on PA Villages
Due to escalating violence on this ‘Day of Rage,’ the security cabinet voted to allow commanders to close Arab villages.
Ambulances evacuate wounded soldiers at the scene where a Palestinian Arab driver rammed his car into Israeli soldiers near Beit Ummar, on November 27, 2015.


Read more Headlines & Recommended articles