Magyarország, Kínával együtt nyertese lesz – jelentette ki Orbán Viktor.

Ma egy olyan szövetséget erősítünk meg, amelynek Közép-Európa, és benne Magyarország, Kínával együtt nyertese lesz – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő a Bank of China magyarországi RMB Klíring Központjának megnyitó ünnepségén elmondta, sok kétség és bizonytalanság övezte a keleti nyitás politikájának elindítását, holott még az előző rendszerben is észrevették a térségben rejlő gazdasági potenciált. Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy olyan évek köszönthetnek Magyarországra, amit nem a megpróbáltatások, hanem a szerencse jellemez. Abban bízunk, hogy a Bank of China el is hozta ezt a szerencsés és boldog korszakot – tette hozzá, kiemelve, a mai rendezvény annak is a bizonyítéka, hogy a migrációs válság közepette is van erő folytatni Magyarország fejlesztését.

A miniszterelnök emlékeztetett a pénzügyi válságot követő időszakra, és egyúttal rámutatott, sokan akkor egy „fabatkát sem adtak volna Magyarország jövőjéért”. Elmondta, amikor a nemzetközi pénzügyi hátterünket kellett bizonyítani a világ előtt, sokat számított a kínai kormány, valamint a bank támogatása. Az országaink közötti viszony az utóbbi néhány évben jobb, mint korábban bármikor volt – húzta alá.

„HAZÁNK KÉPES A MOSTANI GAZDASÁGI TELJESÍTMÉNYÉNEK A NÖVELÉSÉRE.”

Hangsúlyozta, a világ egyik legmegbízhatóbb és legnagyobb bankja hozza most létre regionális központját Magyarországon, ezért ez minden magyar ember számára fontos jelentőségű esemény.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, Kínában is jól látszik, hogy az európai gazdasági növekedés központja a következő években Közép-Európa lesz. Úgy látjuk, hogy a közép-európai országok gazdasági növekedése érzékelhetően meg fogja haladni az uniós átlagot – fűzte hozzá.

Ha a kínaiak Budapestet választották regionális központnak, akkor ebben az országban van fantázia, van szufla, van jövő, van lehetőség – jelentette ki. Ezzel kapcsolatban leszögezte, hazánk képes a mostani gazdasági teljesítményének a növelésére, képes a teljes foglalkoztatás megteremtésére. Képesek vagyunk arra, hogy a nagy nemzetközi vállalatok mögé felsorakoztassuk az erős, innovatív magyar kis- és középvállalkozásokat, és képesek vagyunk arra, hogy nagy, nemzetközi magyar vállalatokat építsünk – sorolta. Hozzátette: tehát képesek vagyunk arra, hogy Közép-Európa növekedési motorja legyünk.

Hangsúlyozta, a világgazdaságban megnőtt a keleti világ súlya, és megnőtt az értéke ezeknek a kapcsolatoknak. Ma egy olyan szövetséget erősítünk meg, amelynek Közép-Európa, és benne Magyarország, Kínával együtt nyertese lesz – emelte ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk újabb fejlesztési forrásokhoz juthat, a kínai vállalatok pedig a különböző magyar projektekhez társulva szintén profitálhatnak majd a magyar gazdaság növekedéséből.

Reméljük, hogy a mostani megnyitó révén a gazdasági és pénzügyi kapcsolataink tovább mélyülnek, és létrejön egy új Selyemút Kína és hazánk, valamint az egész közép-európai régió között – zárta szavait.