Az egyházak a kormányzat természetes partnerei-Latorcai Csaba

 

Sana tova – 5776!

Az egyházak a kormányzat természetes partnerei-Latorcai Csaba

 

A beköszönő zsinagógai új esztendő alkalmából adott fogadást a Magyarországi Zsidó Hitközségek szövetsége. Az eseményen rengetegen megjelentek, a hazai közélet számos személyisége, a kormányzat, a diplomáciai testületek képviselői, valamint a társegyházak vezetői. Dr. Latorcai Csaba a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi Ügyekért felelős helyettes államtitkára is nyilatkozott.

Ön most van itt először egy ilyen rendezvényen.

Ha jól tudom, ez az első ilyen alkalom, meghívtak, nagy örömömre szolgált, hogy eljöhettem.

Mit szól ahhoz, hogy a társegyházak, a diplomáciai testületek képviselői is eljöttek köszönteni az 5776-os esztendőt?

Szerintem ez a normális hozzáállás. A történelmi egyházaknak közösen kell együttműködni a társadalmi problémák megoldásában, hiszen a kormánynak a felekezetek természetes partnerei, többek között szociális kérdések, társadalmi problémák megoldásában. Ahogy szintén azt gondolom, egy ilyen nagyformátumú rendezvényen a Budapestre akkreditált nagykövetségek, a szövetséges országok képviselői is megjelennek.

Rövidesen újjáalakul a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány. Mikorra várható ez?

Bízom abban, hogy heteken belül. A kormányzat alapítói jogállásánál fogva felkérte a Mazsök vezető testületeinek tagjait, mind a kuratórium, mind a felügyelő bizottság tagjait, remélem, hogy még ebben az évben megtörténik a bírósági bejegyzés, s a Mazsök új ciklusának működése is megkezdődhet.

Köszönöm a beszélgetést, Sana tova!

Breuer Péter