Giorgio Perlasca tiszteletére rendezett koncert Ilan Mor izraeli nagykövet beszéde

Giorgio Perlasca tiszteletére rendezett koncert Ilan Mor izraeli nagykövet beszéde

 

 
Hölgyeim és Uraim,

A zene olyan nyelv, amely mindenkihez szól, és történetmesélésre is alkalmas.
Azért vagyunk itt ma este, hogy egy szerény ember, Giorgio Perlasca történetét hallgassuk meg, aki egy alapvető emberi gesztussal zsidók ezreit mentette meg a soá sötét korszakában.

Tettével világosan megmutatta, hogy az egyén – akár férfi, akár nő – választhat a jó és a rossz között, és tehet az embertelenség ellen.
Ezt a történetet halljuk majd Moshe Zorman különleges zenekari művében, amelynek címe „Giorgo Perlasca legfényesebb órája”, és amely ma este debütál Magyarországon.

A zenén keresztül visszatekinthetünk egy szörnyű időszakra, és feltehetjük azt az alapvető erkölcsi kérdést, hogy vajon a történelem alakítja-e az embert, vagy az ember befolyásolja és alakítja-e a történelmet.
Giorgio Perlasca azokban a szörnyű időkben nem tudta elviselni, hogy embereket állatként bélyegeznek meg… Azt tettem, amit tennem kellett – mondta.

A budapesti spanyol konzulátuson dolgozott, és a spanyol ügyvivő, Angle Sanz Briz mellett zsidókat mentett. Ma este a spanyol diplomata, Angle Sanz Briz emléke előtt is tisztelgünk, akit a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet szintén a Világ Igazának ismert el.

Amikor ezt a különleges darabot hallgatjuk, Giorgio Perlasca és diplomatatársai emléke előtt tisztelgünk, akik nem fordították el a fejüket. És ez minket is emlékeztet arra, hogy egyértelmű, közös feladatunk van. Nem elég tudni, hogy mit képviselünk; azt is tudnunk kell, hogy mivel állunk szemben. Nem elég jónak lenni; azt is tudnunk kell, hogy mi a teendő a gonosszal szemben. Fenn kell tartanunk a soából leszűrt erkölcsi tanulságokat, és aktívan, egyértelműen el kell utasítanunk az antiszemitizmust, az intoleranciát, az idegengyűlöletet, a fanatizmust és az anticionizmust.

Ma este, miközben ezt a csodálatos zenét hallgatjuk és Giorgo Perlascara emlékezünk, az emberi szellem győzelmét ünnepeljük. A jó győzelemét a gonosz felett, a kultúra győzelemét a tudatlanság felett.

Szeretném megköszönni, hogy Franco Perlasca úr megtisztel minket jelenlétével. Köszönetet mondok barátaimnak, az olasz nagykövet asszonynak és az IHRA elnökének azért, hogy segítették ennek a nagyszerű projektnek a megvalósítását.
Köszönetemet fejezem ki a Budafoki Dohnányi Zenekarnak és Hollerung Gábor karmester úrnak, aki szintén jó barátom.
És köszönöm Moshe Zorman zeneszerzőnek, hogy eljött, és hogy megalkotta ezt a különleges zeneművet, amely egy olyan ember, Giorgio Perlasca történetéről szól, akiknek az ereje bátorságában és az élet iránti elkötelezettségében rejlett. Valóban ez volt az ő legfényesebb órája. Köszönöm.