Az ülésszak megnyitása: a migránsok próbatétel elé állítják Európát

Az ülésszak megnyitása: a migránsok próbatétel elé állítják Európát

 euflag

2015-09-07

Az ülésszak megnyitása: a migránsok próbatétel elé állítják Európát

Az Európáig eljutó migránsok történelmi próbatétel elé állítják az Uniót. Több százezrek keresnek itt védelmet a háborúk és az üldöztetés ellen. Az egész világot próbára tevő feladatra a helyes válasz nem a falak felhúzása vagy elrettentés, a nemzeti egoizmus vagy a tagállami lépések, hanem az egységes menedék- és menekültpolitika. Többek között ezeket mondta a Parlament elnöke, Martin Schulz a szeptemberi ülésszak megnyitásakor. A menekültek tagállamok közötti elosztásáról szóló tervet szerdán mutatja be a Parlament előtt a Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, tette hozzá Schulz.

A teljes elkeseredettség veszi rá arra a családokat, hogy kisgyerekekkel együtt csónakokkal átkeljenek a Földközi-tengeren, pályaudvarokon táborozzanak, szögesdrót-kerítésen préseljék át magukat vagy hűtőkocsiban rejtőzzenek el, mondta Schulz. Sokan az életükkel fizetnek ezért, tette hozzá.

Ezek az emberek olyan terroristacsoportok elől menekülnek, mint az Iszlám Állam, amely nem pusztán a palmürai pótolhatatlan kulturális örökséget pusztította el, hanem nyilvánosan lefejezte a múzeum igazgatóját, emlékeztetett a Parlament elnöke.

Európának arra a kérdésre kell válaszolnia, hogy „mindenki mással szemben létező Unió” vagy „a szolidaritás Uniója” kíván-e lenni, mondta Schulz. Az elnök emlékeztette a számokról vitázó politikusokat: a menekültek azért Európába jöttek, mert az európai értékeket osztják.

A válságra adott válaszban a kimerült migránsoknak vizet, ételt, ruhát, a gyerekeknek pedig játékot adó, vagy a humanitárius központokban segítő európaiak humanizmusának kell érvényesülnie. Soha ne ismétlődhessen meg a tengerbe fúlt kisfiú, Aylan Kurdi tragédiája, amelynek képe mindnyájunk agyába beégett, zárta beszédét a Parlament elnöke.

A napirend változásai

Csütörtök

A Fehéroroszországról rendezett vita állásfoglalással zárul.

Távozó és érkező képviselők

Giovanni TOTI (EPP, Olaszország), július 10-vel lemondott.
Karoline GRASWANDER-HAINZ (S&D, Ausztria) július 9-től lépett Jörg LEICHTFRIED helyébe.
Stefano MAULLU (EPP, Olaszország) július 13-val lépett Giovanni TOTI helyébe.
Auke ZIJLSTRA (független, Hollandia) szeptember elsejével átvette Hans JANSEN mandátumát.
Nikolaos CHOUNTIS (GUE/NGL, Görögország) július 20-án átvette Emmaniouil GLEZOS mandátumát.

A plenáris ülésen zajló vita élőben követhető az EP Live és az EbS+ csatornákon.