A két tucat Erős Sárkányt 2020-ig szállítják le.

Peking vadászgépekkel fizet az iráni olajmezők használatba vételének jogáért

 

Csengdu J-10

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking

Kína 24 darab saját gyártású J-10-es negyedik generációs vadászgépet fog Iránnak szállítani, amiért Teherán szerződésben biztosítja kínai vállalatoknak az ország legnagyobb olajmezőjének használatát a következő 20 évben – írta csütörtökön a tajvani média.

    Az Erős Sárkányként is nevezett Csengdu J-10-eseket, amelyekkel a perzsa állam légiereje két vadászrepülő egységét kívánja ellátni, a Chengdu Aircraft Industry Group gyártja majd – értesült a China Times című napilap.
    A gépek becsült ára 40 millió dollár körül van, ami azt jelenti, hogy nagyjából 1 milliárd dolláros üzletről van szó. Teheránnak azonban állítólag egy dollárt sem kell fizetnie, amiért cserébe két évtizedre a kínai olajvállalatok rendelkezésére bocsátja Azadegant.
    A Kínában több mint 10 éve hadrendbe állított vadászgépek alkalmasak lesznek Irán teljes légterének, fontos létesítményeinek és a Perzsa-öbölnek a védelmére, s bár veszélyt jelenthetnek Izraelre, kínai szakértők szerint nem változtatnak a Közel-Kelet jelenlegi stratégiai helyzetén. A két tucat Erős Sárkányt 2020-ig szállítják le.
    Megfigyelők a helyzet érdekességeként rámutatnak, több jel is arra utal, hogy a J-10-es 1990-es évekbeli fejlesztése során felhasználták az izraeli Lavi vadászgép dokumentációit.
    Az iraki határhoz közeli, nagyjából 900 négyzetkilométeres azadegani terület iráni becslések szerint 33,2 millió hordó tartalékot rejt. A tervek szerint idén már 75-80 ezer hordó, 2017-re pedig 320 ezer hordó napi kapacitással folyna a kitermelés. A dél-azadegáni területre a koncessziót a kínai China National Petroleum Corporation International (CNPCI) egyszer már megkapta, de 2014 májusában ezt, kötelezettségeinek elmulasztása, az ígért fejlesztések elmaradása miatt visszavonták.
    Kína az iráni olaj legnagyobb felvásárlója, s mindkét nagy olajvállalatával jelen van az iráni gáz-, illetve olajmezőkön. Az iráni nukleáris megállapodás következtében felszabaduló szankciók révén azonban ismét élénkebb lett a verseny, s a jelek szerint Kína mellett a nyugati nagyvállalatok érdeklődése is megélénkült a térségben.