Goldmark Károly: Sába királynője – Egy végzetes találkozás története

Goldmark Károly: Sába királynője – Egy végzetes találkozás története

 

Operabemutató, 2015. július 5. (vasárnap) 20:00 órakor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Budapesti nyári Fesztivál keretén belül. A Magyar Állami Operaház és a Szabad Tér Színház közös bemutatója. Német nyelven, magyar felirattal. (3 óra, egy szünettel)


s__bakir__lyn__je.jpg

A Sába királynője, Goldmark Károly legismertebb operája, melyet 140 évvel ezelőtt mutattak be Bécsben, monumentális zenedráma, mely meghozta a magyar származású zeneszerző számára a világhírt. Az egzotikus nagy opera a beteljesületlen szerelemről mesél, és a varázslatos kelet világába röpíti nézőjét.

A történelmi Salamon király és Sába királynőjének találkozását számos szóbeli és írott forrás megőrizte, melyek az utókor krónikásait és művészeit egyaránt megihlették. A legendás szépségű királynő, a bölcs uralkodó, Salamon ifjú hadvezére és annak jegyese Goldmark operájában tragikus szerelmi négyszöget alkotva sodródnak saját végzetük felé. Ármány és szerelem, rejtőzködés és lelepleződés, vágy és manipuláció szövik a történet aranyfonalát a béke és jólét korszakában.

Az antik mesék tanúsága szerint Sába királynője a Bölcsesség megszállottja volt, s azért utazott a kor legbölcsebbnek tartott uralkodójához, Salamonhoz, hogy próbára tegye tudását. A Bécsben élő, vallásos zsidó családba született, magyarságát híven őrző Goldmarkot egyik tanítványának szépsége ihlette a különös, bibliai tárgyú, túlfűtött szerelmi háromszögtörténet megírására a szeszélyes királynő, egy fiatal jeruzsálemi diplomata és a főpap lánya között.

A ritkán játszott, monumentális erejű művet a Szabad Tér Színház és a Magyar Állami Operaház a zeneszerző születésének 185. és halálának 100. évfordulójáról megemlékező Goldmark Év kiemelt eseményeként, közös produkcióként mutatja be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Káel Csaba rendezésében.

A bemutató alkalmából a burgenlandi Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) városában működő Goldmark Egyesület és Emlékház jóvoltából borkóstolót tartunk. A helyi Reumann sztárborászat jubileumi vörösborát kínáljuk, melynek palackján a zeneszerző arcképe látható.

További információk ide kattintva