Orbán Viktor Maszúd Barzanival közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Magyarország a nyugati identitásának a fontos részeként tekint arra küldetésre, amelyet Erbílben és környékén, Kurdisztánban hajtunk végre – mondta Orbán Viktor Maszúd Barzanival közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő emlékeztetett rá, az Országgyűlés döntött arról, hogy Magyarország katonákat küld az Iszlám Állam elleni harcba. Meggyőződésünk, hogy a magyar Parlament jó döntést hozott – mondta Orbán Viktor, aki egyúttal azt is kifejtette, a nyugati elkötelezettségről, értékekről „nem árt beszélni, de még jobb, hogyha teszünk is érte valamit”.

Magyarország a nyugati identitásának a fontos részeként tekint arra küldetésre, amelyet Erbílben és környékén, Kurdisztánban hajtunk végre – szögezte le. Hangsúlyozta, az iraki térség stabilitása nemcsak az ott élő népek számára fontos, hanem a nyugatnak és nekünk, európaiaknak is.

Fotó: fidesz.hu

Szavai szerint ahhoz, hogy az Európában egyre erőteljesebben jelentkező bevándorlási nyomást kezelni lehessen, stabilitást kell teremteni a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

„MAGYARORSZÁG A NYUGATI IDENTITÁSÁNAK A FONTOS RÉSZEKÉNT TEKINT ARRA KÜLDETÉSRE, AMELYET ERBÍLBEN ÉS KÖRNYÉKÉN, KURDISZTÁNBAN HAJTUNK VÉGRE.”

Mint mondta, Európának támogatnia kell minden béketörekvést, amelynek célja a terrorszervezetek felszámolása.

Hozzátette: emellett támogatni kell a gazdasági stabilitást. Stabil kurd és iraki régió nélkül Európában sem lehet stabilitást teremteni – húzta alá.

Tájékoztatott arról is, hogy Maszúd Barzanival megállapodtak a gazdasági együttműködés kiterjesztésében. A miniszterelnök rámutatott, köszönettel tartoznak a MOL-nak, mert a „legkockázatosabb időszakban sem döntött a kivonulás mellett”. Az ő munkájukat a jövőben is stratégiai jelentőségűnek gondoljuk – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy jelenleg harminc kurd fiatal tanul Magyarországon állami ösztöndíjjal. Szólt arról is, hogy kulturális együttműködési kérdésekről is egyeztettek a találkozón.

Ugyanitt Maszúd Barzani arról beszélt, nagyra értékeli, hogy a budapesti parlament jóváhagyta a magyar kontingens tevékenységét Kurdisztánban. Az Iraki Kurdisztáni Régió elnöke hozzátette: a magyar katonák barátok között, biztonságban lesznek Kurdisztánban.

Azt mondta, vannak területek, amelyeken eredményesen működhet együtt Magyarország és Kurdisztán. Úgy vélte, a Mol nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, hogy akkor is a régióban maradt, amikor nagy fenyegetés alatt állt a terület.

Maszúd Barzani közölte: a kurdok a térség legbrutálisabb terrorszervezete, az Iszlám Állam támadásának célpontjává váltak, de ellenállásuknak és koalíciós barátaik segítségének köszönhetően „megtörték az Iszlám Állam gerincét”. Még nincs vége a veszélynek, bár a terrorszervezet nagy vereséget szenvedett el, és remélhetőleg a közeljövőben már a végső csapást mérhetik rá – vélekedett.

Újságírói kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök elmondta, nagy az esély arra, hogy Kurdisztán modern, korszerű, hatékony és sikeres régió legyen, amellyel Magyarország szoros együttműködést folytathat.