A kóser gasztrokultúra krónikái

A kóser gasztrokultúra krónikái

piac.koser

Egy nappal a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előtt, a Dohány utcában különleges emléktáblát kaptak a kóser gasztrokultúra képviselői. Az avatáson az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó mellett részt vett Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere is.

A második világháború előtti kóser éttermek, boltok cégéreiből-hirdetéseiből készített installáció bemutatja a régmúlt sokszínűségét, ugyanakkor a jövőre nézve tágabb üzenetet is hordoz. „Ezen a környéken egykor szinte alig volt olyan utca, ahol ne lett volna egy kóser bolt, virágzott a zsidó kultúra és a gasztronómia” – mondta Köves Slomó vezető rabbi, majd a kóser libamáj történetéről mesélt el egy régi történetet, mely szerint 1-1 a kóser, nem kóser vélemény, különben is csak gyakorlatban lehet megtanulni a kóserságot.

„A zsidók konyha tartalmazza talán legtöbb előírást, mégis változatos, sokszínű. A kóser éttermek, boltok, a helyi közösségi élet legfontosabb színterei voltak egykor kerületünkben. A hagyományok megőrzését, átadását is szolgálták. Jó látni, hogy vannak olyanok, akik megőrzik ezt a hagyományt” – emelte ki avató beszédében Vattamány Zsolt polgármester.

„Kifejezetten büszkeséggel tölt el, hogy a Kóser Piac lehet az a hely, mely emléket állít a múltnak, hagyományaink bemutatásával. Üzletünk talán a legnagyobb kínálattal rendelkezik az egész országban kóser előírásoknak megfelelő termékekből, de megtalálhatóak a kósersági engedélyt nem igénylő alapélelmiszerek, a zöldség-gyümölcs, vagy a papír és vegyi áruk is”- mutatta be a hivatalosan most megnyitott üzletet Győrfi László, a Kóser Piac képviselője.

Az emléktáblák avatása után az érdeklődők megtekinthették az átalakított piacot, és megkóstolhatták a macesztortát is.

A Kóser Piac hétfőtől csütörtökig, 7-19 óráig, vasárnap pedig 10-14 óráig, péntekenként, valamint az ünnepeket megelőző napon is reggel 7 órától lesz nyitva, és a gyertyagyújtás idejétől függően változó időpontban zár.

2015. április 15. sztorma HCJD