Rogán Antal:Február elseje a devizahitelesek számára egy rendkívül fontos fordulópont

Február elseje a devizahitelesek számára egy rendkívül fontos fordulópont, mert a törlesztőrészleteket már a rögzített árfolyamon kell fizetni; a bankok elszámoltatásának eredményét pedig májustól fogják kézhez kapni a devizahitelesek – jelentette ki Rogán Antal pénteki sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióvezetője felmutatott egy fényképes tablót, melyen összefoglalták azon ellenzéki képviselők körét, akiken ha múlott volna, akkor február elsejétől minden devizahitelesnek évi 180 ezer forinttal többet kellene fizetnie.

Rogán Antal felidézte, amikor megszületett az elszámoltatásról szóló törvény, akkor a bankok egy jelentős része az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult. Azonban az Ab tegnapi döntése világossá tette, a bankok időhúzó taktikája elbukott; a testület kimondta, hogy az alaptörvénnyel összhangban van és így nem kerülhető meg a bankok elszámoltatásáról szóló törvény végrehajtása – fűzte hozzá. A magyar családok nyertek, az eddig pereskedő bankoknak is meg kell kezdeniük az elszámolást az ügyfelek felé – jegyezte meg.

„1,3 MILLIÓ MAGYAR CSALÁD EZER MILLIÁRD FORINTNAK MEGFELELŐ ÖSSZEGET FOG VISSZAKAPNI.”

A Fidesz frakcióvezetője ezt óriási eredménynek nevezte, mert azt jelenti, hogy több mint 1,3 millió magyar család ezer milliárd forintnak megfelelő összeget fog visszakapni; a devizahitelesek május, a forinthitelesek nagy valószínűséggel október-november folyamán.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy az elszámoltatásról szóló törvénynek a kísérőtörvénye volt a forintosításról szóló. Ezt 2014-ben úgy fogadták el, hogy svájci frank esetében a rögzített árfolyam 256 forint 50 fillér volt, és ez már a 2015 január 1-jét követő törlesztőrészletek számítására is vonatkozik.

A bankok elszámoltatására májusban kerül sor, csak akkor fognak jelentősen csökkenni a törlesztőrészletek, de a februári törlesztőrészleteket már a rögzített árfolyamon kell folyósítani – fejtette ki. A frakcióvezető szerint ez óriási nyereség a devizahitelesek számára, tekintettel arra, hogy időközben a svájci frank árfolyama 310 forint körüli szintre szabadult el.

Az átlagos devizahitel 2007-es hitelfelvételt, 20 éves futamidőt és 7 millió forint körüli felvételkori hitelösszeget jelent. Ennek a hitelnek a törlesztőrészlete a decemberi árfolyamok alapján körülbelül 77 ezer forint volt. Abban az esetben, ha nem került volna sor a forintosításra és nem rögzítették volna 256 forint 50 filléren a svájci frank árfolyamát, akkor februártól ennek a devizahitelesnek 93 ezer forintot kellene már fizetnie. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos devizahiteles évente körülbelül 180 ezer forintnak megfelelő összeget spórolt meg azzal, hogy kellő időben sor került a devizahitelek forintosítására – jelentette ki Rogán Antal.

Fotó: fidesz.hu

A Fidesz frakcióvezetője felidézte, a devizahitelek forintosításáról a parlamentben óriási vita folyt, és nem először fordult elő, hogy a bankokra vonatkozó szigorú szabályozások közül valamit az ellenzéki pártok képviselői nem szavaztak meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy 38 olyan ellenzéki képviselő volt, aki nemmel szavazott a devizahitelek forintosítására. Volt közöttük MSZP-s, Jobbikos, LMP-s és független képviselő is – mondta el a fideszes politikus.

Rogán Antal a sajtótájékoztatón felmutatott egy fényképes tablót, melyen összefoglalták azon ellenzéki képviselők körét, akiken ha múlott volna, akkor február elsejétől minden devizahitelesnek évi 180 ezer forinttal többet kellene fizetnie. Név szerint említette az MSZP-ből Gőgös Zoltánt, Bangóné Borbély Ildikót, Hiszékeny Dezsőt, Korózs Lajost, Molnár Zsoltot és Tóbiás Józsefet, a Jobbik képviselői közül Vona Gábort, Sneider Tamást, Mirkóczki Ádámot, Hegedűs Lorántnét, Gyöngyösi Mártont, az LMP-sek közül Schiffer Andrást, Szél Bernadettet, Schmuck Erzsébetet és Sallai R. Benedeket, a független képviselők közül pedig Varju Lászlót, Szabó Tímeát és Kónya Pétert. Ők voltak azok, akik nemmel szavaztak a devizahitelek forintosítására, ha az ő döntésükön múlott volna, akkor a devizahitelesek februártól nagyon súlyos veszteséget szenvedtek volna el – fogalmazott a fideszes politikus.

Rogán Antal leszögezte: a magyar parlament annak idején egy bátor és felelős döntést hozott meg, mert időben döntött a devizahitelek forintosításáról és a bankok elszámoltatásáról.

A frakcióvezető az elszámoltatásra vonatkozóan elmondta, egy átlagos devizahiteles esetében a törlesztőrészlet decemberben 77 ezer forint volt. Ha pedig lezárul a bankok elszámoltatása, akkor egy átlagos devizahitelesnél, – aki nem vett igénybe külön segítséget – a mostani 77 ezer forintos törlesztőrészlet 52-54 ezer forint környékére süllyed. Igaz az az állítás, hogy közel 25-30 százalékkal fognak csökkeni májustól a devizahitelek törlesztőrészletei – jelentette be Rogán Antal.

A frakcióvezető hangsúlyozta, február elseje a devizahitelesek számára egy rendkívül fontos fordulópont, mert a törlesztőrészleteket már a rögzített árfolyamon kell fizetni; a bankok elszámoltatásának eredményét pedig májustól fogják kézhez kapni a devizahitelesek.

„A BANKADÓ CSÖKKENTÉSÉNEK ELŐFELTÉTELEI VANNAK.”

Rogán Antal aláhúzta, ma a költségvetés stabil helyzetben van, így el lehet gondolkodni azon, hogy csökkenteni lehet-e a bankadó mértékét. A frakcióvezető szerint ennek azonban előfeltételei vannak. A legfontosabb előfeltétel, hogy a bankok a hitelezés megnövelésével járuljanak hozzá a gazdasági növekedéshez. Ha ez nem történik meg, akkor nagyon nehezen képzelhető el a csökkentés – szögezte le.

Amennyiben elindul a hitelezés bővülése és a gazdasági növekedés is újabb erőre kap, – tartósan 2 százalékot meghaladó, illetve 3 százalék körüli mértéken van – akkor el lehet gondolkodni majd a bankadó csökkentésén – fogalmazott a politikus. Rogán Antal erre leghamarabb a jövő évi költségvetésben lát módot.

A sajtótájékoztatón szóba került a letelepedési kötvények ügye is. Azt gondolom, az ellenzéki pártok azért kaptak hirtelen ilyen nagy erőre, mert látszik, hogy a letelepedési kötvény program sikeres – jegyezte meg Rogán Antal. A frakcióvezető közölte, a program 500 millió eurót meghaladó olcsó forrást és 20 milliárd forintnyi kamatnyereséget hozott a magyar államnak. A politikus szeretné, ha az 500 millió eurós összeg 1 milliárdra nőne, és a magyar állam kamatnyeresége is jelentősen emelkedne. Ezért nyilvánvalóan nem kívánunk változtatni a letelepedési kötvény programon – húzta alá Rogán Antal.