Egyesült államokbeli látogatása során Dr. Latorcai Csaba…..

Az igazak emléke – magyar kiállítás a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumban

 

latorcai

Egy a magyar kormány által támogatott kiállítást nyitott meg a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumban Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, amely az Egyesült Államokban az első ilyen tematikájú intézmény.

Az „Elfeledett szomszédaink” című tárlat, egy kis magyarországi városból, Bonyhádról és környékéről 1944-ben elhurcolt és Auschwitzban elpusztított magyar zsidóknak állít emléket.

A helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy sosem szabad elfelednünk a szenvedéseket, a családok szétszakítottságát, a megaláztatásokat. Különös hangsúlyt kell fektetnünk az igazak emlékének megőrzésére, akik mindent megtettek azért, hogy megmentsék embertársaikat. Nem feledhetjük az embermentőket, akik emberek maradtak az embertelenségben.

Magyarországon az idei év a Holokauszt 70. évfordulójának állít emléket, melyhez kapcsolódó intézkedésekkel Magyarország Kormánya fel kívánja hívni a figyelmet, hogy a 70 évvel ezelőtt történtek nem ismétlődhetnek soha többé.

A Holokauszt Emlékévhez kapcsolódóan megvalósuló rendezvényekre, megemlékezésekre és az ezzel összefüggő programokra 2014. évben 1,8 milliárd forint (mintegy 7,2 millió USD) került elkülönítésre. A következő évben a kormány csaknem 4,5 milliárd forinttal támogatja (kb.: 18 millió USD) a közös kulturális örökségünket képező zsinagógák felújítását, valamint a holokauszt következtében elhagyottá vált temetők megőrzését a következő generációk számára.

A Kormány és a zsidó szervezetek közötti párbeszéd kiemelt fontosságát is hangsúlyozta, amelynek legfőbb tere a Zsidó Közösségi Kerekasztal intézménye.

Egyesült államokbeli látogatása során Dr. Latorcai Csaba egy, a holokauszt emlékév keretében támogatott másik kiállítást is megnyitott a Palm Springs-ben található Tolerancia Oktatási Központban (Tolerance Education Center).