Az Izraeli Kulturális Intézet

Az Izraeli Kulturális Intézet szeptemberi hírlevele

Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövetének előadása: An update on the situation in Israel
2014 / 09 / 08 / 19:00 / 1. emelet / Teva terem

Őexc. Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete előadássorozatot tart az Izraeli Kulturális Intézetben a jelenkori izraeli politikai kérdésekről. Következő előadásában a legújabb konfliktust tárgyalja Izrael és a Hamasz terrorszervezete között, az „Erős szikla” hadműveletet. Regisztráció: szeptember 7-ig[email protected] | Az előadás nyelve angol.
Beit Midrash #3 – Give Me a Break!
2014 / 09 / 16 / 19:00-20:30 / 1. emelet / Teva terem

Mindenkinek szüksége van egy kis pihenésre, amikor az új kihívásokhoz energiát és inspirációt gyűjthet. De vajon ez igaz a földre is? A nyári szünetről való visszatérés után a már harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Beit Midrash program témája a minden 7. évben beköszöntő Shnat Shmita.
Regisztrációs határidő: szeptember 15.[email protected] | A program nyelve angol.
Kiállítás
Kiállításmegnyitó:
Színeim története – Turós Margareta, fotográfus
2014 / 09 / 15 / 18:00
1. emelet, Futureal terem

A magát ‘Street Photographer’-nek valló Turós Margareta fotográfiái a világ apró rezzenéseit festik meg, a hétköznapok sokszínűségét ünnepelve.
A kép teret hagy a képzeletnek. A valóság azon része, amely egy korszak rekonstruálását nyújthatja meg, és egyben elindít a történet útján.” (Turós Margareta)
Zene
Vaadat Charigim (IL) koncert
2014 / 09 / 27 / 22:00 / Kontra Klub
(1094 Budapest, Liliom u. 41., Trafó pince)

A Vaadat Charigim egy izraeli shoegaze együttes, zenéjük olykor kicsit melankolikus, álomszerű indie rock torzított gitárfüggönnyel. Tavaly év végén megjelent első lemezükkel kivívták a nemzetközi zenei sajtó osztatlan elismerését. Az este magyar fellépője a rock, dub, jazz elemeket egyénien keverő makrohang együttes lesz.
Tánc
L1danceFest: Fókuszban Izrael
2014 / 09 / 17-21/ www.l1.hu
A 2014. szeptember 17-21. között 13. alkalommal Budapesten megrendezésre kerülő fesztivál 5 napján, 13 előadást, 8 országból láthatnak, idén kiemelt fókuszban Izraellel.A fesztviál ideje alatt 3 izraeli művész, Uri Shafir, Nadar Rosano és Hillel Kogan összesen 4 darabban látható.
Film
Nagyító alatt Izrael
Filmvetítés: Gaza/Sderot (2009)
2014 / 09 / 18 / 19:00 / 1. emelet / Teva terem

A ’Nagyító alatt Izrael’ programsorozat keretében párbeszédre invitáljuk az Izrael politikai és társadalmi viszonyai iránt érdeklődőket. A Gaza/Sderot című film azt az időszakot mutatja be, mielőtt az izraeli hadsereg 2008. december 27-én megszállta a gázai övezetet. A film az egymástól mindössze 3 kilométerre fekvő, szinte szomszédos Gáza (Palesztina) és Sderot (Izrael) településeken élő arabok és zsidók mindennapjainak dokumentálása.
Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
2014 / 09 / 24-28. / Corvin Mozi

A Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarország első rangos nemzetközi versenye és fóruma, ahol a világ bármely részéről érkező dokumentumfilmek tematikai megkötés nélkül szerepelhetnek és mérettethetnek meg. Izraelt a Shosh Shlam rendezte Web Junkie, illetve Dan Wasserman és Barak Heymann Do you Believe in Love? című filmje képviselik.
Héber Nyelvi Központ
Héber Nyelvi Központ nyílt nap
2014 / 09 / 14 / 11:00-16:00 / 2. emelet

Az októberben induló kurzusaink előtt szervezett nyílt napon lehetőségetek van találkozni a tanárokkal, kipróbálni egy órát és szintfelmérőt írni. A napot a Héber Budapest-túrával zárjuk, melynek során a városban található héber nyelvű feliratok, kiírások és táblák szövegeit használjuk tankönyvként, és együtt fedezzük fel ezek kulturális, történelmi és nyelvészeti hátterét.
Izraeliül gyerekeknek: Shana Tova
2014 / 09 / 21 / 11:00-12:30 / 3. emelet

Újévköszöntő gyerekprogram az „Izraeliül” gyerekeknek megszokott hangulatában. A délelőtt során a gyerekek újév köszöntő képeslapokat készíthetnek, héber betűkből formált mézes süteményeket süthetnek és a az elrejtett gárnátalmák kicskeresése sem marad el!
Európai Nyelvi Koktélbár
2014 / 09 / 26 / Budapesti Olasz Kultúrintézet
(1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.)

Az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek magyarországi szervezete 2014-ben is már ötödik alkalommal szervezi meg az Európai Nyelvi Koktélbárt. A Nyelvek Európai Napja alkalmából rendezett színes forgataggal ünnepeljük meg a nyelvi és kulturális sokszínűséget. A Koktélbáron a Héber Nyelvi Központtal is találkozhattok!
Októberben újabb héberkurzusok indulnak az Izraeli Kulturális Intézetben. A kezdő-, haladó-, nyelvvizsga felkészítő- és társalgási kurzusokra szeptember 1-től várjuk a jelentkezéseket! További információ a weboldalunkon!