Megemlékezés a pécsi és baranyai zsidóság deportálásnak 70. évfordulójáról

Megemlékezés a pécsi és baranyai zsidóság deportálásnak 70. évfordulójáról

Megemlékezés / 2014. július 4-6. közöt.
Hetven esztendeje annak, hogy a pécsi és Pécs környéki zsidóságot elhurcolták, és többségüket elpusztították. Az évfordulón, 2014.július 4-6. között felidézik a több mint négyezer mártír drága emlékét.


RÉSZLETES PROGRAM

p__cs_megeml__kez__s.jpg
2014. július 4. péntek

14:00 óra
Diákok részére kiírt pályázatok ünnepélyes eredményhirdetése. A pályaművek értékelése, a díjnyertes alkotások bemutatása.
Helyszín: A Pécsi Zsidó Hitközség díszterme, Fürdő u.1.

150:00 óra
Emléktábla-avatás – A pécsi zsidó elemi iskola helyén kívánunk emléktáblát állítani a Fürdő u. 1. sz alatti Hitközségi Székház falán. Avatóbeszédet mond: Krassó Sándor

16:00 óra
Emlék-kiállítás, négy, Auschwitzban mártírhalált halt pécsi festőművész, Károly Ernő, Kellermann Emil, Király Lajos és Roder Judit alkotásaiból. A kiállítást megnyitja: György Péter esztéta
Helyszín. Múzeum Galéria Káptalan u. 4. (A kiállítás két hónapon keresztül látogatható.)

18:30 óra
Szombatköszöntő Istentisztelet a Zsinagógában, majd Kiddus, amelynek keretében Schweitzer Gábor emlékezik meg a pécsi zsidóság nagyjairól.

Július 5. szombat

10:30 óra
Szombati Istentisztelet a Zsinagógában 

14:00-18:00 óra között
Mert kőhalommá tetted a várost…” – Tudományos konferencia, a pécsi zsidóság deportálásának 70. évfordulója alkalmából, a Pécsi Városháza Dísztermében (Széchenyi tér 1.) A konferencia védnöke Dr. Páva Zsolt polgármestere

  • Prof. dr. Schweitzer József, nyugalmazott országos, egykori pécsi főrabbi: “Élet a romokon. A pécsi zsidóság újjáéledése a holokauszt utáni években”
  • Prof. Dr. Ormos Mária, akadémikus történész: „Kemény Simon- Dicsőítették, elárulták, meggyilkolták, megrágalmazták, elfelejtették”
  • Prof. Dr. Szita Szabolcs, történész: „A deportált zsidók visszatérése. Helyzetkép 1945-ből”

    Szünet – fogadás
  • Dr. habil. K. Farkas Claudia történész: “Új Ararátot!”  Válaszok a zsidótörvényekre 1938, 1939.
  • Hábel János helytörténész: Az „elköltözött” szomszédaink – „Az 1944-ben deportált pécsi zsidók emlékére”
  • Dr. Schweitzer Gábor, jogtörténész: “A pécsi zsidóság emlékezete a napló- és memoárirodalomban”
  • Vörös István Károly történész: „Dokumentumok a Pécsi Zsidó Hitközség archív irattárából”

20:00 óra
ifj. Balázs János Príma Junior díjas zongoraművész emlékkoncertje a Zeneművészeti Egyetem Hangversenytermében
Zsolnay Kulturális Negyed Pécs Zsolnay Vilmos u. 37. (Különbusz indul, a koncert helyszínére a Konzum áruház elöl)

Július 6. vasárnap

10:00 óra
Kegyeletes megemlékezés és koszorúzás a Pécsi Zsidó Temetőben (Szív u.2.), a Mártírok Emlékművénél, ahol Pécs Város és Baranya Megye vezetői, az egyházak képviselői, a diplomáciai testületek, pártok és társadalmi szervezetek, továbbá Pécs polgárai róhatják le kegyeletüket. (Különbusz indul a Temetőbe a Konzum áruház elől)

11:30 óra
Koszorúzás az egykori Gettó falán elhelyezett Emléktáblánál (Mártírok útja 42.)

12:00 óra 
Gyászistentisztelet a Zsinagógában (Kossuth tér). Beszédet mond Schönberger András pécsi főrabbi. Az Istentiszteletet követően elhelyezzük az emlékezés köveit a mártírhalált halt pécsi zsidó gyerekek emlékművénél a Hitközség székházának előkertjében. (Fürdő u.1.)

13:00 óra
Fogadás a Hitközség dísztermében

14:00 óra
Találkozás és emlékezés: Hozz magaddal egy történetet!” – Kerekasztal-beszélgetés a Holokauszt pécsi és Pécsről elszármazott túlélőinek, leszármazottainak részvételével a Hitközség dísztermében. A meghívottak hoznak egy családi fényképet, levelet, vagy dokumentumot, és elmondják a hozzá tartozó történetet, családi anekdotát.

Hozzászólások:
Dr. Stark András pszichiáter: Az emlékezés természetrajza

Felkért hozzászólók
:
Dr. Kiss Iván, Ratingen, Németország; Krassó Sándor, Pécs; Gárdos Eszter, Michigan, USA; Oser Polgár Ágnes, Sydney, Ausztrália; Andy Réti, Toronto, Kanada; Sommer László, Budapest