Jogerős marad a burka viselésének tilalma

Jogerős marad a burka viselésének tilalma

Az Emberi Jogok Európai Bírósága jogerősnek ítélte a Franciaországban hozott törvényt, mely tiltja a muszlim nők arcát elfedő hagyományos öltözet, a burka viselését. A Vatikáni Rádió német szerkesztőségének tudósítását közöljük.

A strasbourgi bírák döntése szerint a Franciaországban hozott burkaviselési tilalom jogérvényes: az egész arcot elfedő ruházat tilalma nem sérti az alkotmányos alapjogokat, indokolják döntésüket. A bíróság szerint legitim, hogy az állam ezen a módon is védeni akarja az együttélést a társadalomban.

A tilalom ellen egy pakisztáni gyökerekkel rendelkező 24 éves francia nő nyújtott be panaszt arra hivatkozva, hogy a tilalom korlátozza őt vallás- és véleménynyilvánítási szabadságában, és nem tartja tiszteletben magán- és családi életét.

Franciaországban 2011 tavaszán tiltották be az egész testet elfedő ruházat viseletét a nyilvánosság előtt. A tilalom megsértése 150 eurós bírságot von maga után.

A muszlimok számát egy legutóbbi felmérés alapján jelenleg 44 millióra becsülik Európában, ez a szám 2030-ra elérheti az 58 milliót, ami a teljes lakosság arányában a jelenlegi 5 százalékról 8 százalékra történő emelkedést jelent. Becslések szerint néhány hagyományosan nagy befogadó országban – így például Franciaországban, Belgiumban, Svédországban és Ausztriában – 10 százalék körül lesz a muszlim kisebbség részaránya – derül ki a Political Capital felméréséből.

Magyar Kurír