Iraki lázadás – Dempsey: Az iraki hadsereg képes megvédeni Bagdadot

Iraki lázadás – Dempsey: Az iraki hadsereg képes megvédeni Bagdadot

Az iraki biztonsági erők meg tudják védeni az ország fővárosát, Bagdadot, nem képesek azonban önállóan olyan támadást indítani, hogy kiűzzék a szunnita szélsőségeseket az azok ellenőrzése alatt álló észak- és nyugat-iraki területekről – mondta csütörtökön az amerikai haderő egyesített vezérkarának főnöke.

Martin Dempsey tábornok egy Pentagonban tartott sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy az iraki erők a főváros körül erősebbek, s e térségben készülnek az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű iszlamista szervezet támadásának elhárítására.

„Ha azt kérdeznék tőlem, hogy az irakiak képesek-e offenzívát indítani, és visszafoglalni az elvett iraki területeket, (azt mondanám) valószínűleg egyedül nem tudnák” – mondta Dempsey.

Az iraki haderő bármiféle katonai műveletét össze kellene kapcsolni azzal, hogy a többségében síitákból álló iraki kormány világos jelét adja annak, kezet nyújt a szunnita és a kurd közösségeknek – hangsúlyozta a vezérkari főnök.

Barack Obama amerikai elnök többször hangsúlyozta, nem indítanak katonai műveletet a közel-keleti országban, és azt szorgalmazzák, hogy az iraki vezetők alakítsanak mielőbb egységes kormányt. Ez ugyanis az április 30-i választások óta nem sikerült.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy jelenleg mintegy kétszáz amerikai katonai tanácsadó van már Irakban. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem fog részt venni harci cselekményekben.

A június 9-én Irakban villámhadjáratot indító ILIÁ néhány nappal korábban kijelentette, kalifátust alapított az ellenőrzése alatt lévő szíriai és iraki területeken. Emellett a szélsőségesek tovább folytatják az erőszakos terjeszkedést: csütörtökön elfoglalták Szíria legnagyobb olajmezejét, al-Omárt, és Deir ez-Zór tartomány jelentős részét.

MTI/BPI