Michal Gavish: A múlt jelene

Michal Gavish: A múlt jelene

Michal Gavish képzőművész önálló kiállítása.

 

A Magyar Zsidó Múzeum időszakos kiállítást rendez Michal Gavish képzőművész munkáiból 2014. február 21. – április 20. között.

 

Michal Gavish magyar gyökerekkel rendelkező, izraeli születésű képzőművész, jelenleg San Franciscóban él. Fizika-kémikusi tudományos pályafutását festészetre cserélte. 2008-ban képzőművészeti mesterfokozatot szerzett a híres San Francisco Art Institute hallgatójaként. Munkái egyéni és csoportos kiállítások alkalmával is megtekinthetőek voltak az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Európában és Izraelben.

 

A kiállításon a látogatók egy képzőművészeti kuriózummal találkozhatnak.

 

A múlt jelene című kiállítás a történeti, múzeumi, levéltári dokumentálás folyamatáról tesz fel kérdéseket. Gavish egy családtörténeti szálat vizsgál, a sajátját, amelyet a holokauszt szakított meg. A család története, a rokonok, hozzátartozók hiánya életének részévé vált, majd egy képzőművészeti projekt gondolatában teljesedett ki.

 

A művésznő nagyméretű alkotásain mintegy szellemalakként hozza vissza a holokausztban meggyilkolt családtagjait, mintha ma is itt lennének velünk. Tudatosan nyúl különféle technikákhoz, keverve az anyagokat, művészeti elemeket. Ettől válik a kiállítás multimédiás tárlattá.

 

A nagyméretű portrék csoportját az eredeti környezetükben állítja fel:

a pesti zsidónegyedként ismert városrészben.

 

A portrék beutazták San Franciscót, Németországot, Tel Avivot, és most visszatérnek Budapestre, a művésznő személyes részvételével.

 

 

A kiállítás kurátora:

 

Rusznák Rita

(információ: [email protected])

 

 

 

pastedGraphic.png

 

Ilona Gertler; Fotó és video installáció; 2012