Lionisták jószolgálata

 

A Lions Klubok Nemzetközi Szövetsége 1917-ben alakult Chicagóban, és mára a világ legnagyobb humanitárius célú klubhálózatát építette fel. Fő célkitűzése a vakok és látássérültek ügyének szolgálata. A volt keleti blokk országai közül a magyarországi Klauzál Lions Club az elsők között alakult meg, 1989 óta a Nemzetközi Lions Szövetség „Szolgálunk” jelszavának megfelelően segíti és támogatja a hátrányos helyzetű embereket. A különböző adományokat rendezvényeik bevételéből és saját munkájukból finanszírozzák. Fő preferenciáik a hátrányos helyzetű gyerekek segítése. A klub egy huszonöt éve működő civil szervezet, amelyben mindenki társadalmi munkában dolgozik.
„Amikor négy évvel ezelőtt megszerveztük az első gyermek operaelőadást, magunk sem gondoltuk, hogy jótékonysági-sorozatot indítunk útjára, és a mai napig „műsoron maradhatunk” – vallja Fogarasi Katalin. – Az első év a „próbáljuk meg, hátha sikerül” éve volt. Megpróbáltuk, sikerült. A második év a „ha tavaly megcsináltuk, idén már várják tőlünk” éve volt. Várták, teljesítettük. A harmadik év a „de jó lenne, ha idén is megrendezhetnénk” éve volt. Megengedték, megrendeztük. Az idei év azonban más volt, mint az előzőek.”
Idén először az egész ház tele lehetett a meghívottakkal, a Vajdaságból is érkeztek kisiskolások, az Operaház és több más club is hívott meg vendégeket, s így a szervezők több mint 600 gyermeket láttak vendégül a Pomádé király új ruhája című előadásra. Mindemellett idén nemcsak az Operaházban volt program, hanem az Országházat is meglátogathatták a gyerekek. A rendezvényen jelen volt Lévai Anikó és az általa támogatott Vakok Batthyány László Gyermekotthonának tanulói is. A többség megilletődötten csodálta a színház pompáját, másoknak el kellett mesélni, hogy mit láthatna, ha lenne szeme világa. De az opera dallamai megszüntették a hátrányokat: a látók és a vakok számára is ugyanolyan élményt jelentettek. A vendégeket Ókovács Szilveszter, az Operház igazgatója is köszöntötte, aki elmondta: számukra fontos, hogy az Operaházban hallható műveket minél több fiatal élvezhesse, ezért olcsó diákjegyek állnak rendelkezésre a nebulók számára, s reméli, a jövőben minél többször és minél többen használják ki ezt a lehetőséget.
A Parlamentben idegenvezetők segítségével ismerkedhettek meg a gyermekek az épülettel, akik nagy érdeklődéssel nézelődtek, tetszettek nekik a berendezési tárgyak, felismerték a történelmi személyiségeket. Élvezték, hogy olyan helyszínre jutottak el, amit naponta látnak a tévéadásokban. Egyik-másik kisfiú be is vallotta, hogy nekik jobban tetszett az Országház, mint az Operaház. Fogarasi Katalin úgy látja, hogy a programok nemcsak a gyermekek számára jelentettek örömet, de a jószolgálat révén sikerült a lionizmus számára újabb pártfogókat szerezniük.
(lions.hu – orbanviktor.hu)