A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje Sándor Frigyes emlékére

 

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje Sándor Frigyes emlékére

 

Április 28-án vasárnap este 7 órától a Hollán utcai Zeneiskola dísztermében, a Művészakció egyik eredeti helyszínén a Liszt Ferenc Kamarazenekar emlékezik alapítójára, az OMIKE-ben is fellépő Sándor Frigyesre. A koncerten Bach és Bartók művei mellett két zsidó témájú művet is hallhatunk majd. Közreműködik Korcsolán Orsolya hegedűművész.
s__ndorfrigyes_hangverseny.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sándor Frigyes fáradhatatlan munkásságának nem csak az évtizedek óta méltán világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar léte köszönhető. 1939 és 1944 között egyik motorja volt az Országos Magyar Izraelita Kulturális Egyesület Művészakcióinak, hangversenyein a barokk és klasszikus mesterek remekművei mellett elsősorban Bartók Béla kompozíciói kaptak kiemelkedő szerepet. Nem csoda hát, hogy az est programjának középpontjában is a Divertimento áll, melynek magyarországi bemutatója Sándor Frigyes vezetésével az OMIKE Művészakció színpadán 1940. december 8.-án hangzott el. Felesége a kivételes tehetségű gordonkaművész Dénes Vera és testvére Sándor Renée zongoraművész állandó szólistái voltak az OMIKE pódiumának.

Nem csak mint hegedűművész, karmester, és pedagógus, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapítója vonult be a magyar zenetörténetbe korának egyik kiemelkedő zenei egyénisége, Sándor Frigyes. A háború után az újonnan alakult Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola igazgatójává nevezték ki, karmesterként az intézmény, ének- és zenekarával számos produkciót vitt színpadra.

1958-75 közt a budapesti Zeneművészeti Főiskolán tanított kamarazenét, 1963-ban szervezte meg tanítványaiból a Liszt Ferenc Kamarazenekart, amelynek haláláig művészeti vezetője maradt. A hangverseny tisztelgés a XX. század magyar zeneélet meghatározó személyisége előtt.
A hangverseny programja:

J.S. Bach: A Fúga művészete 1., 9. tétel
J.S. Bach: D-moll Kettősverseny
Bartók Béla: Divertimento
Ernest Bloch: Nigun
Max Bruch: Kol Nidre Op. 47

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Hangversenymester: Rolla János
Közreműködik: Korcsolán Orsolya-hegedű

Időpont: 2013. Április. 28. vasárnap, 19:00 óra
Helyszín: az egykori Goldmark Zeneiskola,
Pontos cím: Budapest. XIII. ker., Hollán Ernő u. 21/b

Jegyek a helyszínen válthatók! 2.200Ft