Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes hivatalosan is benyújtotta lemondását az ellene beadott vádirat nyomán vasárnap délelőtt Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek – jelentette az izraeli rádió.
![]() |
ליברמן הגיש מכתב התפטרות: ‘לא לעסקת טיעון’שר החוץ ומספר 2 ברשימת הליכוד-ביתנו לכנסת הגיש לראש הממשלה את התפטרותו. „אני לא מוטרד באופן אישי, אין לי שום דאגה”, אמר ליברמן. על ההליך המשפטי הוסיף: „אני נפרד באופן זמני, מאוד מאוד מקווה שזה יהיה תהליך מהיר”
בועז פיילר „זו הייתה תקופה מרתקת ביותר, אני נפרד באופן זמני להפסקה קצרה ביותר. כמו שאתם יודעים אני לא מוטרד באופן אישי, אין לי שום דאגה”. במילים אלה תיאר הבוקר (יום א’) שר החוץ, אביגדור ליברמן, את תחושותיו מיד לאחר שהגיש את התפטרותו לראש הממשלה. זאת בעקבות הכוונה להגיש נגדו כתב אישוםבעוון מרמה והפרת אמונים. ליברמן הדגיש כי אין בכוונתו לחתום על עסקת טיעון עם הפרקליטות. ההתפטרות צפויה להיכנס לתוקפה תוך 48 שעות.
את המכתב הגיש ליברמן לפני ישיבת הממשלה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, תוך ציפייה שההליך המשפטי נגדו יסתיים במהירות. במקביל, יגיש בקשה רשמית להסרת חסינות כדי לאפשר להגיש נגדו כתב אישום. בהודעה שפרסם בסוף השבוע, נכתב: „חוות הדעת המשפטית קובעת שאינני חייב, לאור נסיבות העניין ופרטי כתב האישום, להתפטר מתפקידי בממשלה”, אך באמצעות המהלך מבקש ליברמן ליצור פלטפורמה שתאפשר הליך משפטי מהיר, שבסופו לא יוטלו עליו קלון או עבודות שירות. כך, לטענת גורמים בסביבתו, תיסלל דרכו חזרה למערכת הפוליטית.
„לא החלפתי מילה עם ביבי עם ההליך המשפטי”עם הגשת המכתב אמר שר החוץ: „בסך הכול היו ארבע שנים מרתקות בממשלה ובמשרד החוץ. נהניתי לעבוד עם ראש הממשלה ועם הממשלה. כמובן, כמו תמיד היו עליות והיו מורדות אבל בגדול זו באמת הייתה תקופה מרתקת ביותר”. ליברמן הדגיש כי בכוונתו לשוב לממשלה: „אני נפרד באופן זמני. כמו ששמתם לב, מ-1996 אני נמצא במשרד הזה, בקומה הזאת, עם הנוף הזה. אני מניח שהפעם ההפסקה תהיה קצרה ביותר”. עוד הדגיש: „אני לא מוטרד באופן אישי, אין לי שום דאגה. הדאגה שלי נתונה אך ורק לציבור הבוחרים. בפעם האחרונה הצביעו עבור ישראל ביתנו 400 אלף איש שעשו איתנו דרך ארוכה ולא פשוטה. מה שאני עושה זה מתוך דאגה קודם כול לאותו ציבור הבוחרים”.
את היתרונות שבהתפטרותו הסביר השר היוצא כי בכוונתו לתעל לטובת הבחירות. „זה ישאיר לי יותר זמן לפעילות לקראת הבחירות, לפגישות עם פעילים, לכנסים”. בהתייחסו להליך המשפטי הביע ליברמן תקווה כי התהליך יהיה מהיר, והבהיר: „הכוונה היא לא לעסקת טיעון, אלא להגיע לבית משפט. זו הדרך הראויה והנכונה. אני לא יודע מאיפה נפוצות כל השמועות, אבל אני יכול להגיד ב-200 אחוז שלא החלפתי חצי מילה עם (ארתור) פינקלשטיין על ההתפטרות ועל ההליך המשפטי”.
הוא התייחס לתמונה שנפוצה בתקשורת, שבה נצפה יוצא לאימון כשבידו בקבוק עטוף בעיתון, והסביר: „אתמול היה לי ביד בקבוק שמן נוטף. ראיתי הרבה גרסאות לגבי מה שזה היה, אבל זה שמן זית שנטף. העיתונים של אתמול כבר עטפו – אם לא דגים אז בקבוקים”.
פרשת השגרירעל פי כתב האישום, בין ליברמן לבין זאב בן אריה, ששימש כשגריר ישראל בבלרוס בשנים 2009-2004, הייתה היכרות מוקדמת. סמוך ל-27 בפברואר 2008 קיבל בן אריה במסגרת תפקידו כשגריר בקשה לעזרה משפטית שנשלחה על ידי רשויות האכיפה בישראל והופנתה באמצעות השגרירות הישראלית לרשויות המשפט במדינה. נושא הבקשה היה ניסיון של משטרת ישראל לאתר ראיות בחו”ל בחקירה נגד ליברמן. בן אריה קיבל את הבקשה לשם העברתה בסודיות מרבית.
![]()
במהלך אוקטובר 2008 הגיע ליברמן – אז עדיין לא שר החוץ – לביקור בבלרוס ובמהלכו נפגש עם בן אריה. כשהגיע השגריר למלון שבו שהה ליברמן הוא ביקש לשוחח איתו ביחידות בחדרו. במהלך הפגישה חשף בן אריה בפני ליברמן את דבר קיומה של הבקשה לעזרה משפטית בעניינו וכן מסר לו פרטים בדבר תוכן הבקשה שכללו שם של חברה מסוימת ופרטים של חשבון בנק שהמדינה ביקשה לקבל פרטים על אודותיהם. בנוסף מסר בן אריה לידי שר החוץ פתק שעליו רשם את שם החברה ואת פרטי חשבון הבנק שנכללו בבקשה.
ליברמן נטל לידיו את הפתק, עיין בו ושלשל לכיסו. עוד על פי כתב האישום, ליברמן היה מודע לכך שבן אריה פעל בניגוד לחובותיו וללא סמכות. הוא גם ידע שידידו השגריר הפר באורח חמור את חובות האמון שחלו עליו וכן כי בן אריה פעל במטרה להטיב עמו בחשיפת מידע מתוך הנחה של בן אריה שהמידע יסייע לליברמן.
על פי כתב האישום, במעשים המתוארים ביצע ליברמן מעשי מרמה והפרת אמונים „הפוגעים מהותית בציבור”. כתב אישום קובע כי ליברמן פעל „ביודעו כי מעשיו של בן אריה בפרשת מסירת המידע הסודי נעשו בכוונה להטיב עם ליברמן, וכי במינויו ליועץ במטה המדיני של שר החוץ ולשגריר בלטביה היה משום הענקת גמול למי שביצע עבורו מעשים חמורים”. כתב האישום מציין עוד כי ליברמן „עשה כל זאת בהיותו נתון בניגוד עניינים חמור בין חובותיו לציבור כשר החוץ לבין תחושת מחויבותו האישית לבן אריה אשר פעל עבורו בפרשת מסירת המידע הסודי”. |
Liberman azért kényszerült megválni hivatalától, mert több mint tíz évig tartó rendőrségi nyomozás után csalás és bizalommal való visszaélés miatt vádat emelt ellene Jehuda Vejnstein államügyész. Eredetileg választási kampány illegális finanszírozásával, illetve közpénzek szabálytalan felhasználásával is gyanúsították, de erre végül nem találtak elég bizonyítékot, így ezt a dossziét lezárták.
Liberman vasárnap a katonai rádiónak azt nyilatkozta, hogy lemondása kedden délelőtt lép életbe. Szavai szerint csaknem négy „gyönyörű évet” töltött a kormányban, a külügyminisztériumban.”
A vasárnapi kormányülés előtt ugyanakkor újságírókkal azt közölte, hogy csak időlegesen válik meg a kormánytisztségtől, szándéka szerint egy rövid időszakra. Kijelentette: nem tartja kizártnak a vádalku kötését ügyében, de a teljes jogi eljárásra készül.
A külügyi tárcát a január 22-i választásokig Benjamin Netanjahu miniszterelnök veszi át. Liberman továbbra is a második helyen áll a Likud és Jiszráel Béténu párt közös képviselőjelöltjeinek választási listáján.
Az izraeli közszolgálati rádió jogi szakértője szerint Liberman ügyvédei valószínűleg vádalku megkötését fogják szorgalmazni, mert ebben az esetben lerövidíthető a peres eljárás és amennyiben a döntés számára kedvező, a politikus akár már a januári választásokon is részt vehet a Jiszráél Béténu párt élén.