Legfőbb érték a föld

 
A miniszterelnök a Magosz vezetőségét fogadta hivatalában, ahol közösen áttekintették a múlt hét hétfőn a szövetség által a földtörvény vitája kapcsán megfogalmazott kéréseket. Ezzel összefüggésben Jakab István kijelentette Giró –Szász Andrással és Lázár Jánossal a témában közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján: a termőföldek forgalmáról szóló törvény megalkotása során egy hosszú távú, kiszámítható és a gazdaság szempontjából stabil helyzetet teremtő birtokviszonyrendszert kell 

Az Országgyűlés alelnöke kifejtette: a szóban forgó törvényt kétharmados többséggel fogja elfogadni a parlament.

 

Fotó: fidesz.hu

 

 

Hétfőn tett javaslatot a Magosz a kormánynak arra, hogy milyen feltételekkel és formában tudják segíteni a törvényalkotói munkát, hogy végre egyértelművé tegyék, milyen birtokpolitika legyen Magyarországon – fogalmazott Jakab.

Az állami földekre vonatkozó szabályozás kétharmados törvényt igényel

Lázár János közölte, a Magosz arra kérte a kormányt és a miniszterelnököt, hogy változtassák meg a szabályozás szintjét, azaz egyszerű többségi helyett kétharmados törvényben szabályozzák a kérdést. Ennek kapcsán emlékeztetett, korábban már felmerült, hogy a földforgalomra, -használatra, -tulajdonlásra és -szerzésre vonatkozó szabályok kétharmados törvényekbe kerüljenek. Kiemelte: meggyőződésük szerint az állami földekre vonatkozó szabályozás kétharmados törvényt igényel, a nemzeti vagyonról szóló törvény rendelkezései alapján. „Kérdés, hogy a magánszemélyek egymás közti földtulajdonszerzése része legyen-e az alaptörvénynek” – fűzte hozzá.

 

Kormányszóvivői tájékoztató Lázár Jánossal és Jakab Istvánnal

 https://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=186424 

A jövő védelme az alaptörvénynek egy innovatív és erős része, ami ma már komoly nemzetközi elismerést és támogatást vívott ki – fogalmazott az államtitkár, utalva arra, hogy a termőföldről szóló passzusok alkotmányos védelmét minél magasabb szinten kell megvalósítani.

Lázár János kitért arra is, hogy a kormány megvizsgálta és részletesen elemezte a Magosz kéréseit, és az igazságügyminisztériummal való konzultáció után a miniszterelnök arról tájékoztatta a Magoszt, hogy nincs akadálya annak, hogy az alaptörvény törzsszövegébe kerüljön a termőföld kiemelt védelme, annak forgalmának, hasznosításának és tulajdonjogának szabályozása. Magyarázatképp az államtitkár kifejtette: az alaptörvény rendelkezései alapján kétharmados törvénynek kell szabályoznia a földtörvényt.

 

 

 

 

Ehhez az alaptörvénybe be kell emelni ezt a passzust – fűzte hozzá. Közlése szerint várhatóan a P. cikket módosítják a termőföld védelmében, ami alapján a termőföldről szóló, a termőföld hasznosítására és a regionális integrációkra vonatkozó törvény kétharmados szabályozás alá kell, hogy essen.

A Magosz és a miniszterelnök megállapodtak továbbá abban is, hogy a kormány és a Fidesz-KDNP következetesen azt az álláspontot fogja követni, hogy Magyarországon földtulajdonnal és használattal kapcsolatos döntés 2013 nyarától csak a helyi földbizottságok beleegyező támogatásával valósulhasson meg – tájékoztatott Lázár János. Hozzátette: a kormányfő és a Magosz megállapodása alapján a földbizottságok vétójoghoz jutnak a következő időszakban, „ezt fogjuk az Országgyűlésnek javasolni”. Ez jelentős elmozdulás a törvény jelenlegi javaslatától és a szabályozás jelenlegi szintjétől – mutatott rá.

 

 

 

 

Az alaptörvény tervezetét szerdán a kormány elfogadja, benyújtja az Országgyűlésnek, és jövő hétfőn megkezdődhet a parlamenti vita – fogalmazott Lázár János. Mint mondta, a törvény elfogadásáig – ami december 17-re várható – felfüggesztik a földtörvény vitáját.

Az a cél, hogy a földre vonatkozó szabályozás döntő hányada 2013 júniusában lépjen életbe, a tervezett időpontnál korábban – emelte ki, hozzátéve: a jelenlegi tervezetben 2014-ről volt szó, azonban a miniszterelnök és a Magosz abban állapodott meg, hogy 2013 nyarán már életbe kell léptetni az új törvények rendelkezéseit. Csak az a törvényrész és rendelkezés marad hatályban, amelyek majd az Európai Unió földmoratóriumát váltják fel – szögezte le.

A föld nemzeti tulajdonban, érdekkörben tartása a legfontosabb kormányzati cél

Újságírói kérdésre válaszolva Lázár János elmondta, a Magosz kezdeményezését a kormány társadalompolitikai okok miatt támogatta. Magyarország számára a legfontosabb értékek egyike a föld; a föld nemzeti tulajdonban, érdekkörben tartása a legfontosabb kormányzati cél – szögezte le. A politikus emlékeztetett, a kormány 2010-ben azt vállalta, megakadályozza, hogy a külföldiek a moratórium lejártát követően – több uniós tagországhoz hasonlóan – földet szerezzenek. Az államtitkár szerint a társadalomban érzékelhetően óriási az igény arra, hogy a zsebszerződéseket felülvizsgálva, ki legyenek szorítva a földpiacról a külföldiek, és ne engedjünk be senkit sem helyettük. Tehát ne legyen Magyarországon külföldi állampolgár tulajdonában föld. Ezért minél magasabb szintű jogszabályi garanciára van szükség, ezért kell a kétharmados törvény is – fűzte hozzá.

 

 

 

 

Lázár János azt is fontos társadalompolitikai célnak nevezte, hogy a föld minél több magyar számára biztosítson önálló megélhetést. A kormány célja, hogy egyre többen éljenek meg mezőgazdasági tevékenységből, és ne nagybirtokrendszer, hanem kis és közepes méretű birtokok jellemezzék az agrárstruktúrát – fejtette ki.

A földbizottságok kapcsán az államtitkár fontosnak tartja, hogy a helyi közösségek számára garanciákat kell adni, illetve a garancia-érvényesítését biztosítani kell. A helyiek tudják a legjobban eldönteni, hogy egy kistelepülés közigazgatási területén belül ki vásároljon, vagy ki ne vásároljon termőföldet – fűzte hozzá. Ezért a helyi agrárium, közképviselet szereplőinek kell döntési kompetenciát biztosítani, az ő támogatásuk nélkül földet vásárolni vagy használni azon a településen nem lehet – szögezte le. Ez a legdemokratikusabb, sőt legliberálisabb módja annak, hogy megakadályozzuk a külföldiek földtulajdon-szerzését, és megakadályozzuk a földbirtok egészségtelen koncentrációját – jegyezte meg Lázár János.

Minden észrevétel megfontolásra alkalmas

Lázár János a választási eljárási törvényről szólva úgy fogalmazott, a végszavazás elhalasztására azért volt szükség, mert mérlegelni szeretné a benyújtott javaslatokat. Előterjesztőként az a kötelességem, hogy egységes javaslatba foglaljam össze a módosító indítványokat, és amennyiben ellentmondás, illetve tisztázatlan jogi helyzet van közöttük, akkor ennek tisztázására kérjem az Országgyűlést – hangsúlyozta. Mint mondta, minden eddig elhangzott kritika, vélemény, észrevétel megfontolásra alkalmas. „Ez az a dolog, amit inkább ezeregyedszer is végig kell gondolni, és mielőtt az Országgyűlésnek azt javaslom, hogy egy gombnyomással végső döntést hozzon, még meg fogom gondolni, legalább ezerszer” – húzta alá.

 

 

 

 

Semjén közzétette doktori dolgozatát

Giró-Szász András újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Semjén Zsolt közzétette doktori dolgozatát, amit a kapcsolódó okiratokkal együtt bárki megtekinthet a kormány.hu honlapon. Az ügyet a Miniszterelnöki Sajtóiroda és a miniszterelnök-helyettes ezzel megnyugtatóan és véglegesen lezártnak tekinti – szögezte le.