Rendkívüli értekezletet tart Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a hét végén Bécsben

Rendkívüli értekezletet tart Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a hét végén Bécsben az Európában akkreditált izraeli nagyköveteknek. A diplomaták azt vitatják meg, miként lobbizzanak azért, hogy az európai kormányok a palesztinok ENSZ-státusának felértékelésére vonatkozó kérés elutasítása vagy a döntés elhalasztása mellett döntsenek.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szeptemberben bejelentette: novemberben, 15-én vagy 29-én, kérik az ENSZ Közgyűlésétől, hogy változtassa meg a Palesztin Hatóság jogállását megfigyelőről nem tagállamira.

Liberman szerint messzemenő következményei lennének, ha a Palesztin Hatóság magasabb státust kapna az Egyesült Nemzetek Szervezetében. „Ez egy egyoldalú lépés, amellyel megszegik a szabályokat”- mondta Liberman a palesztinok kérelméről egy csütörtöki jeruzsálemi lapnyilatkozatban.

Abbász Zaki, a Fatah palesztin mozgalom központi bizottságának tagja ugyanakkor kijelentette, hogy nincs más választásuk. „Néhány európai ország, például Nagy-Britannia arra kért bennünket, hogy halasszuk el kérelmünk benyújtását három hónappal. De eltökéltük, hogy ebben a hónapban az ENSZ Közgyűléséhez fordulunk” – hangoztatta.

November 15. a független palesztin állam 1988-as algériai deklarálásának évfordulója, november 29. pedig a palesztin néppel való szolidaritás napja, 1947-ben ezen a napon szavaztak az ENSZ-közgyűlésben az akkori brit mandátumterület felosztásáról zsidó és palesztin államra.

A Palesztin Hatóság 2011 szeptemberében már megpróbálta az ENSZ-ben elfogadtatni önálló államiságát. Teljes jogú tagságért folyamadott, de ehhez a Biztonsági Tanács döntése szükséges. Az Egyesült Államok azonban előre bejelentette, hogy vétójogával megakadályozná a palesztin kérés elfogadását.