A brit külügyminiszterrel tárgyalt Orbán Viktor

Elsősorban európai uniós ügyekről, az európai gazdaság helyzetéről tárgyalt William Hague brit külügyminiszter és Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Budapesten.

Erről a brit külügyminiszter számolt be magyar hivatali partnerével, Martonyi Jánossal tartott közös sajtótájékoztatóján. William Hague leszögezte, hogy „nagyon erősek, nagyon jók” a brit-magyar kapcsolatok. Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélésen szó volt az euróövezet válságáról és az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről. Beszéltek továbbá arról, hogy energiaügyekben szorosabb és hatékonyabb együttműködésre van szükség az európai országok között – mondta.

    
A külügyminiszteri találkozóról William Hague elmondta, azon főleg tágabb külpolitikai kérdések kerültek szóba: az iráni atomprogram, az afganisztáni helyzet, az EU nyugat-balkáni bővítése és Szíria.
    
A brit külügyminiszter a Szíria és Törökország közötti súlyos szerdai határincidenssel kapcsolatban kijelentette: ez is azt bizonyítja, hogy „minél tovább tart a szíriai válság, annál nagyobb veszélyt jelent a nemzetközi békére és biztonságra, beleértve a Szíriával szomszédos országokat”. Ezért fontos, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa el tudjon fogadni egy „ellentmondást nem tűrő” határozatot Szíria ügyében. Hozzátette, „érthető” Törökország reakciója, de mint mondta, nagyon fontos, hogy a helyzet ne eszkalálódjon.
    
Martonyi János kijelentette, hogy nincsenek vitás ügyek Nagy-Britannia és Magyarország között. Köszönetet mondott William Hague-nek a horvát EU-csatlakozás előmozdításáért tett erőfeszítésekért. A magyar külügyminiszter drámainak és katasztrofálisnak nevezte a szíriai helyzetet. A felek ismételten szolidaritásukról biztosították Törökországot.