Rabbinikus tiltás az iPhone-tól

Visszaeshet Izraelben az Apple-okostelefonok eladása, mivel egy befolyásos ultraortodox rabbi megtiltotta használatukat.

Az ultraortodox lapok címlapján megjelent vallási parancs tiltja az iPhone vásárlását, sőt az öt legbefolyásosabb vallási vezető egyikeként számon tartott Haim Kanievsky rabbi szerint el kell égetni az okostelefonokat. A rabbi szerint a készülék ellentétes a zsidó törvényekkel, és éppen olyan károkat okozhat, mint a háborús fegyverek.

Ultraortodox vallási vezetők az utóbbi időben rendre ostorozták az okostelefonok és az internet használatát, mivel azok hozzáférhetővé teszik a pornográfiát és más tiltott információkat.

Számos ultraortodoxnak úgynevezett „kóser” telefonja van, amellyel nem lehet az internethez kapcsolódni vagy szöveges üzeneteket küldeni. Szeptember közepén egy rabbi a Tel-Aviv melletti Bné Brakban közönség előtt kalapáccsal zúzott szét egy okostelefont, és a szigorúan hagyományőrző zsidóknak megtiltotta ilyen eszközök használatát. Közösségeikben nincsenek televízió sem, ugyanis mindent elkövetnek, hogy megóvják magukat a külvilág szerintük káros hatásaitól.