Dr. Fülöp Valter: Bukott vezetőből nem lesz megyei főkapitány

Dr. Fülöp Valter: Bukott vezetőből nem lesz megyei főkapitány

 

mail.jpg

Ahirlap.hu – Bagi László

Dr. Fülöp Valter rendőr ezredessel, a Brfk volt bűnügyi helyettesével, Zala megyei rendőrfőkapitánnyá való előléptetéséről, a közelmúltban az egyik bulvárlapban megjelent rendkívül rosszindulatú, dilettáns, a rendőrségi korrupciós botránnyal nevét összemosó cikkről, pletykákról, a BRFK-n vezetése alatt elért eredményekről, valamint Zala megyei rendőri vezetőként, terveiről beszélgettünk.
 
Előrelépés vagy visszasorolás? Mit jelent Önnek Budapesti főkapitány-helyettesi beosztás után megyei főkapitánynak lenni? 

– Egyértelműen előrelépést jelent. Bukott vezetőből nem lesz megyei főkapitány, ez ugye könnyen belátható. Főkapitány-helyettesként nyújtott teljesítményem elismeréseként tekintek erre az új, megtisztelő feladatkörre. Az, hogy a szülőföldemen cáfolhatom meg „a senki sem lehet próféta a saját hazájában” tételt, ez különösen inspirálóan hat rám.

A közelmúlt, amikor bejelentették távozását a BRFK bűnügyi helyettesi posztjáról, majd Zalai rendőrfőkapitánnyá való kinevezését, az egyik bulvárlap cikkében megpróbálta az Ön nevét is összemosni a BRFK-s rendőrök korrupciós botrányával. Távozásának van-e köze a rendőrségi korrupciós botrányhoz? Érez-e felelősséget a helyzet kialakulásában?

– „Hogyne”, legalább annyira, mint amennyire a Kennedy gyilkossághoz vagy a John Lennon ellen elkövetett merénylethez! Pályafutásom alatt mindig hű maradtam a rendőri eskümhöz, közismert a feddhetetlenségem. Vezetőként nem érzek felelősséget azért, hogy a 7000 fős fővárosi állományból egyetlen egy nyomozó és a nem az én vezetésem alatt álló rendészeti ág – nem az általam kiválasztott – vezetőjéről kiderült, hogy érintett lehet az ügyben. Aki a személyemet össze szeretné mosni a botránnyal, az ezt bárkivel tetszés szerint megteheti. A legfőbb fegyverem mindig is a parancsnoki hitelességem volt, én ezt nem játszottam el és nem is fogom eljátszani soha sem.

Milyennek ítéli meg a BRFK elmúlt két évben nyújtott bűnügyi teljesítményét? 

– A lehetőségekhez mérten kiemelkedően helyt álltak a BRFK bűnügyi szervei. Ne feledjük, hogy az elmúlt 2 évben a TEK, az NNI, az NVSZ óriási számban csábította el a felkészült nyomozóinkat olyan feltételekkel, amelyekkel mi nem versenyezhettünk. Ezek a kollégák valamennyien tapasztalt bűnügyesek voltak. Mégis átvészeltük a hiányt, és ezzel a fiatal állománnyal rátettünk egy lapáttal, és hoztuk az eredményeket. Gondolkodás nélkül legalább 30 sikeres ügyet fel tudnék sorolni, ami a médiában is nagy teret kapott, rövid gondolkodás után még többet. A teljesség igénye nélkül. – Tasnádi Péter elfogása, – Az összes fővárosi sorozatrabló elfogása, – A szombathelyi pénzszállító kirablásának megelőzése a támadás előtti percekben, – Az UTE-FTC mérkőzés gyújtogató garázdáinak utólagos felderítése, – A West Balkán ügy 2 hét alatti vádképessé tétele, – Temérdek gyilkossági ügy felderítése, így Az új-zélandi triatlonos gyilkosának 48 óra alatti kézre kerítése, A Thököly úti ékszerész gyilkosság felderítése, A „Darabolós gyilkos” elfogása, A budafoki gombaárus gyilkosának elfogása, Az 1994-es Csónakház utcai (Óbuda) gyilkosság felderítése 17 év után, A Hajógyári szigeten vízbe dobott fiú gyilkosának kézre kerítése, – Az 1.2 milliárdos sikkasztó pénzszállító sofőr elfogása, – Az Orom utcai fél milliárdos betörésből származó Csontváry, Szinyei Merse képek visszaszerzése és a betörők elfogása, – Temérdek drogfogás, így idén áprilisban a II. a kerületben 15 kg amfetamin és 10 kg füvet foglaltunk le egyetlen realizálással – 2011-ben a sikeres akciósorozat eredményeként mintegy 700 mozgáskorlátozott parkoló kártyával visszaélővel szemben indítottunk büntetőeljárást és szorítottuk vissza ezt a törvénysértő gyakorlatot. Csak egyedül a Bűnügyi Bevetési Egységünk mintegy 1300 körözött személyt fogott el 2011-ben a fővárosban. Büszke vagyok a BRFK bűnügyi állományának elmúlt 2 évben nyújtott teljesítményére. A kerületi bűnügyi munka viszont – most, hogy a korábban felsorolt társzervek feltöltöttsége elérte a kívánt szintet – kétségtelenül megerősítésre szorul, ennek a türelmes és megfontolt végrehajtása az elkövetkezendő időszak feladata lesz.

Mi igaz abból a városi legendából, hogy azért kellet mennie, mert a budapesti főkapitánnyal nem tudott együtt dolgozni? 

– Gondolja, hogy megszülettek volna az említett eredmények, ha nem tudtunk volna együtt dolgozni? Bizonyos kérdésekben természetszerűleg eltérő az elképzelésünk a szervezet működtetését és a vezetési módszereket illetően, de a BRFK érdekében ezeket igyekeztünk összehangolni. A függelmi viszonyok egyértelműen határozták meg az uralkodó irányt, és egy hierarchikus szervezetben ez így van rendjén. Azt senki nem vonhatja kétségbe, hogy eltérő eszközökkel ugyan, de mindkettőnket a jobbító szándék vezérelt. Úgy érzem, bűnügyi vezetői kompetenciámat nem túllépve tisztességgel végigcsináltam az elmúlt 2 évet, közrendvédelmi területen például ugyanezen idő alatt már az 5. vezető kezdte meg a rendészeti helyettesi feladatokat szeptember elsején. Ez mindenképpen azt jelzi, hogy mi, a főkapitány úrral viszont képesek voltunk együtt dolgozni, nemde bár?

Milyen Budapest közbiztonsága 2012-ben? 

– Sokszor elmondtam és fenntartom ma is, hogy Budapest nemzetközi összehasonlításban mérve is egy biztonságos világváros. A nagyvárosok konferenciáján rendre összevetjük az aktuális tendenciákat, és a mai napig jól jövünk ki az összehasonlításokból.
 

Ez azt jelenti, hogy elégedetten távozott?
 
– Teljesen elégedett soha ne legyen az ember, de egy jó szakembergárdát hagytam utódomra folyamatosan javuló közbiztonsággal. Budapesten azonban minden egyes nap újabb és újabb kihívás. Nem lehet megállni egy pillanatra sem, és azt mondani kész, mert ha az egyik feladat kipipálva, máris ott sorakozik a következő. 17 év BRFK-s szolgálat alatt annyi élményt halmoztam fel, annyi emléket őrzök, ami csak nagyon keveseknek adatik meg. Ezek az emlékek, mint, ahogy a számomra fontos emberi és szakmai kapcsolataim megmaradnak. Az ember ennyi idő után hajlamos lenne azt gondolni, hogy nélküle nem létezhet BRFK, de a valóság ennél józanabbul szólal meg, igenis létezik, csak immár nem velem! Mindenesetre szorítok az utódomnak, a régi munkatársaknak, és kívánom, hogy érjenek el minél több szakmai sikert.

Maradt-e Önben hiányérzet, amit még szeretett volna, de úgy érzi, hogy adós maradt?

– Szomorú lettem volna, ha úgy megyek el, hogy Magyar Róberttel, a Fekete Sereg vezérével nem tudunk elszámolni. Örülök, hogy már Magyarországon tölti a büntetését. A másik adósságunk, Strehó Gergely és Rajnay Zoltán halálesetének felelőseit megtalálni. Haraszti Géza gyilkosai már előzetes letartóztatásban vannak, de jó esélyt látok az eredményességre az említett ügyekben.

Mik a tervei a Zala Megyei RFK vezetőjeként?

– A már korábban bevált vezetői módszereimet fogom alkalmazni a helyi körülményekhez igazodva. A filozófia a tőlem megszokott, talán már kissé unalmas is. Mi a törvénytisztelő állampolgárokért vagyunk a törvénysértőkkel szemben!
Az előbbiekkel szolgálatkészek és udvariasak, az utóbbiakkal kemények és következetesek leszünk! Azt látom, hogy a megyében szolgáló rendőrök leterheltsége eltérő képet mutat. Nekem pedig mindig az volt az alapelvem, hogy a feladatvégzésből mindenki arányosan vegye ki a részét! Egy új szervezeti felépítés van tehát kilátásban, ami a terhekkel arányos igyekszik majd lenni. Annyit biztosan ígérhetek, hogy a zalai rendőrökkel egy hatékony és eredményes Zalai Rendőr-főkapitányságot fogunk működtetni.

Ahirlap.hu – Bagi László