Rogán: A családok érdekeit kell szem előtt tartani

A politikában értelemszerűen arra is oda kell figyelni, hogy mi az, amit a magyar családok akarnak, nemcsak arra, hogy mi az, ami gazdaságilag a legracionálisabbnak tűnik – hangsúlyozta Rogán Antal a portfolio.hu-nak adott interjújában. A fideszes politikus emellett beszélt a gazdasági érdekcsoportok erős befolyásáról az unióban, valamint az EU-val és az IMF-fel kötendő megállapodás jelentőségéről.

Rogán Antal a gazdasági válság hatásaival összefüggésben elmondta, hogy míg 2008 vége előtt mindenütt nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a várható haszonnak, és az ezzel együtt járó kockázatokat alábecsülték, 2008 óta viszont gyakorlatilag csak a kockázatok léteznek. Magyarország egyértelműen a sebezhetősége miatt került az érdeklődés homlokterébe a tőkepiacokon, mert magas a devizakitettség, rendkívül magas az örökölt államadósság, a háztartások és a vállalkozások eladósodottsága – jelentette ki, hozzátéve: a pozitívumokat, mint például a folyó fizetési mérleg utóbbi másfél évben jelentkező jelentős többlete, már senki nem nézte.

A fideszes politikus rámutatott arra is, hogy Magyarország európai konfliktusaiban nagy jelentősége volt annak, hogy a különadók sértettek bizonyos gazdasági érdekeket. Nem hiszem, hogy ezek nem köszöntek vissza az európai uniós döntésekben – fűzte hozzá. Úgy fogalmazott, ezeknek a vállalatoknak rendkívül erős befolyásuk van az unió vezetőinél is. Értelemszerűen nekünk törekednünk kellett arra, hogy ezeknek a gazdasági érdekcsoportoknak a politikai erejét, ha lehet, akkor tompítsuk, ennek megfelelően Magyarországnak a kiegyezésre kell törekednie 2012-13-ban – szögezte le Rogán az interjúban. Ugyanakkor megjegyezte az is, hogy az nem működhet, hogy Magyarország érdekeit a gazdasági érdekcsoportok érdekeinek rendeljük alá.

A végtörlesztésről szólva elmondta, hogy sikeres lépésnek tartja, hiszen több mint 160 ezer család számára jelentett kimenekülést a devizahitelezés csapdájából, és ismét tárgyalóasztalhoz ültette a bankrendszert. A Bankszövetséggel kötött új megállapodás kifejezetten előnyös az eladósodott családok számára – hívta fel a figyelmet a politikus. Szavai szerint azzal, hogy a kamatterhekre eső árfolyamkülönbözetet magára vállalja az állam, illetve a bankrendszer, ez a megállapodás egyértelműen előnyös is mindenki számára.

A politikában értelemszerűen arra is oda kell figyelni, hogy mi az, amit a magyar családok akarnak, nemcsak arra, hogy mi az, ami gazdaságilag a legracionálisabbnak tűnik – hangsúlyozta.

A politikus emellett beszélt az unióval és a valutaalappal kötendő megállapodás jelentőségéről is. Védőernyőt jelent a magyar gazdaságpolitika számára az európai valutapiacon keletkező viharokkal szemben, ráadásul szerintem a céljaink is megegyeznek az IMF és az EU ma hangoztatott gazdasági célkitűzéseivel – húzta alá Rogán Antal.

A teljes interjút itt olvashatják.