Washington továbbra is a diplomáciai megoldást részesíti előnyben az iráni atomválsággal kapcsolatban

Washington továbbra is a diplomáciai megoldást részesíti előnyben az iráni atomválsággal kapcsolatban, és elutasítja, hogy erre vonatkozóan bármilyen határidőt szabjanak.

Ezt az álláspontot fogalmazta meg hétfőn az Egyesült Államok külügyminisztériuma, válaszul az izraeli miniszterelnök egy nem sokkal korábbi kijelentésére. Benjámin Neteanjahu kormányfő ugyanis egy kanadai televíziós nyilatkozatban azt hangoztatta: Irán mindaddig nem hagy fel az atomfegyver kifejlesztésével, amíg nem szabnak számára egy olyan határvonalat, amelyet semmiképp nem szabad átlépnie. A miniszterelnök irodája ezzel kapcsolatban azt állította, hogy Izrael és az Egyesült Államok éppen most tárgyal erről.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője azonban cáfolta ezt. Victoria Nuland szerint az Egyesült Államok elutasítja Izrael arra irányuló követelését, hogy Irán számára határidőt, illetve egyfajta határvonalat szabjanak. A szóvivő emlékeztetett: Obama elnök félreérthetetlenné tette, hogy az Egyesült Államok nem engedi meg Irán számára atomfegyver birtoklását. Azonban mindenfajta „ki, mi, mit, mikor” – azaz mindenfajta határidő szabása – csak ellentétes hatást vált ki – fogalmazott a szóvivő.

Hasonlóan fogalmazott a külügyminisztérium vezetője, Hillary Clinton is. A Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban Clinton megerősítette, hogy Washington nem szab határidőket. „A tárgyalások messze a legjobb eszközt jelentik arra, hogy Iránt távol tartsuk az atomfegyver kifejlesztésétől” – jelentette ki a külügyminiszter.