Elítélik a köztéri szobrok meggyalázását a szocialisták.

Elítélik a köztéri szobrok meggyalázását a szocialisták.

„Az MSZP az ábrázolt alak világnézeti hovatartozásától, illetve az ábrázoló művész személyétől függetlenül elítél minden demokratikus üzenetet közvetítő köztéri alkotást meggyalázó politikai akciót, legyen szó az adott szobor megrongálásáról vagy épp erőszakos eltávolításáról” – írta az ellenzéki párt az MTI-nek szombaton megküldött közleményében.

Hozzátették, hogy a jogsértőkkel szemben a lehető leghatározottabb hatósági fellépésre, „a jövőbeni gyalázatok elkerülése ellen pedig össztársadalmi összefogásra, a magyar demokraták közös kiállására van szükség”.

A napokban több szobrot is megrongáltak az országban. Dániel Péter ügyvéd május 16-án hajnalban vörös festékkel leöntötte a néhány nappal korábban a Somogy megyei Kerekiben felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelynek nyakába „Tömeggyilkos, háborús bűnös” feliratú táblát akasztott. Május 22-én Raoul Wallenberg budapesti, II. kerületi szobrára tettek ismeretlenek disznólábakat. Péntekre virradóra pedig antiszemita feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre a fővárosban.