Hóvári János: a kormány mindent megtesz az emlékművek meggyalázóinak kézre kerítéséért

Hóvári János: a kormány mindent megtesz az emlékművek meggyalázóinak kézre kerítéséért

 Hóvári János, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a kormány határozottan elítéli Raoul Wallenberg szobrának és a Duna-parti mártíremlékműnek a meggyalázását, és mindent megtesz azért, hogy „az elkövetőket kézre kerítse és kellőképpen megbüntesse”. Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet szerint azt kell üzenni a fiataloknak, hogy „eddig és ne tovább”.

A helyettes államtitkár pénteken megkoszorúzta Raoul Wallenberg II. kerületi szobrát, miután arra kedden ismeretlenek disznólábakat tettek.
Az eseményen kiemelte, a „barbár tettekre” nincs magyarázat, ezeket csak elítélni lehet. Azt mondta, az emlékművek meggyalázása Wallenberg örökségével is ellentétes, hiszen az egykori svéd diplomata „a magyar történelem mártírjaként” vonult be a köztudatba.
Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet elmondta, követségük spontán kezdeményezésként szervezte a koszorúzást, mert azt az üzenetet kell küldeni az embereknek, különösen a magyar és az európai fiataloknak, hogy „eddig és ne tovább”. A szavak ideje lejárt, most a tetteké következik – hangoztatta.
Kijelentette, remélhetőleg ezek az esetek „felébresztik, megrázzák a magyarokat”. A diplomata – mint mondta – bízik benne, hogy a kormány valóban mindent megtesz az elkövetők kézre kerítéséért, mert Magyarország törvénytisztelő ország, és ennek megfelelően kell viselkednie – hangsúlyozta.
Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke azt emelte ki, hogy Magyarországon sokan vannak, akiknek „nem tetszik” az emlékművek meggyalázása, álljanak bármelyik politikai oldalon. Úgy fogalmazott: „Az embermentők csak jót tettek Magyarországnak”, egyik politikai oldalhoz sem volt közük, ezért sem érthető, „mi bajuk van velük azoknak, akik ezt tették.”
Az eseményen részt vett mások mellett Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Horváth Csaba, az MSZP alelnöke, Mécs Imre korábbi SZDSZ-es, majd szocialista országgyűlési képviselő és a diplomáciai testület több tagja.
Raoul Wallenberg budapesti szobrának meggyalázása ügyében a II. kerületi rendőrkapitányság garázdaság szabálysértés elkövetése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.
A kerületi önkormányzat vezetői korábban közölték, elítélik a szobor meggyalázását. A Külügyminisztérium szintén elítélte a szobor meggyalázását, közleményben foglalt állást a svéd embermentő diplomata emlékének védelmében. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter ugyancsak elítélte, hogy az emlékművet ismeretlen szélsőségesek meggyalázták. Közleményében az MSZP is elítélte az esetet. Raoul Wallenberg 1944-ben a budapesti svéd nagykövetség titkáraként több ezer, egyes források szerint 20 ezer ember életét mentette meg azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket. A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, a további sorsa felől nagy a bizonytalanság. A szovjet hatóságok állítása szerint 1947-ben börtönben halt meg, de egyes források tudni vélik, hogy még évekkel később is fogolyként élt.
A Szilágyi Erzsébet fasorban álló emlékmű Varga Imre szobrászművész alkotása.
Az Index pénteken azt írta, a Duna-parti mártíremlékműre antiszemita feliratokat festettek Budapesten. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a XIII. kerületi rendőrkapitányság rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Az esetet a kerület önkormányzata és a Mazsihisz is elítélte közleményében.

BreuerPress-info