Rogán: A bankok is vegyék ki a részüket a tehermegosztásból

Lehetne azt az utat is járni, amit Romániában választottak, hogy jelentősen csökken a közszolgálatban dolgozók bére vagy a nyugdíjak összege; ez Magyarországon azt jelentené, hogy az átlagnyugdíj 17 ezer forinttal kevesebb lenne, vagy egy átlagos pedagógusbér 44 ezer forinttal csökkenne. Mi nem ezt az utat szeretnénk járni – jelentette ki Rogán Antal az új adónemekkel összefüggésben hétfőn. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a tv2 Mokka című műsorában emellett beszélt a kormányátalakításról, valamint az IMF-tárgyalások mielőbbi megkezdéséről.

Varga Mihály személyének kifejezetten örültek a londoni piacok, hiszen ez egyértelművé teszi, hogy a kormányzat – ahogyan ezt mindig is elmondtuk – elkötelezett amellett, hogy megállapodást kössünk a nemzetközi szervezetekkel – jelentette ki Rogán Antal. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke úgy fogalmazott: ezt az elkötelezettséget jelzi az is, hogy Orbán Viktor közvetlen munkatársa, a Fidesz alelnöke váltja majd Fellegi Tamást az IMF-főtárgyalói pozícióban. Mint mondta, Fellegi Tamás az elmúlt hónapokban „szívós munkával, aprólékosan elhárított minden létező akadályt” az IMF-tárgyalások megkezdése elől.

Mi úgy döntöttünk, hogy a Gyurcsány- és Bajnai-korszakból örökölt államadósság terheinek kifizetéseinél mindenkinek vállalnia kell egy kisebb terhet, de mi ezt szeretnénk szétosztani; most gyakorlatilag ez folytatódik, csak egy kicsit más formában – szögezte le a politikus az új adóváltozásokkal összefüggésben. Mint ismert, az Országgyűlésben hétfőn kezdhetik meg a vitát a képviselők a távközlési adóról. Az ideiglenes adók helyét olyan végleges, fogyasztási típusú adók válthatják fel, amelyek a magyar adórendszernek tartósan a részei lehetnek – fűzte hozzá.

Lehetne azt az utat is járni, amit Romániában választottak, hogy jelentősen csökken a közszolgálatban dolgozók bére vagy a nyugdíjak összege; ez Magyarországon azt jelentené, hogy az átlagnyugdíj 17 ezer forinttal kevesebb lenne, vagy egy átlagos pedagógusbér 44 ezer forinttal csökkenne. Mi nem ezt az utat szeretnénk járni – emelte ki Rogán Antal.

Rogán Antal szólt arról is, hogy véleménye szerint a következő hetekben lesz mód és lehetőség a Bankszövetséggel való egyeztetésre.

Polgármesterként is alapvetően a józan ész vezérelt, a parlamenti munkában is erre számítok, szeretném, ha a következő két esztendő a nagy döntések helyett azokról a kicsi ügyekről szólna, amelyek az emberek számára közvetlenül fontosak – jelentette ki Rogán Antal arra reagálva, hogy ő válthatja Lázár Jánost a Fidesz-frakció élén.