Orbán: Nyár közepére állnia kell a költségvetés vázának

Július közepéig mindenképpen üléseznie kell az Országgyűlésnek, mert előfordulhat, hogy az európai helyzet olyan döntéseket követel, amelyekhez a parlamentre is szükség lesz – nyilatkozta Orbán Viktor kormányfő a Fidesz-KDNP hétfői frakcióüléséről távozóban újságíróknak. A tanácskozáson a miniszterelnök a kormánypárti képviselőknek megtette javaslatát az új Fidesz-frakcióvezetőre, Rogán Antal személyében.

Az ülésen az európai gazdasági helyzetről szólva Orbán Viktor azt mondta, Görögországban nagy a baj, a francia elnökválasztás egyelőre több bizonytalanságot hozott, mint bizonyosságot, így szerinte arra kell készülni, hogy a következő hónapokban is kiszámíthatatlan módon működik majd az európai gazdaság. Ezért azt kérte a Fidesz-KDNP képviselőitől, „most ne a nyári szabadságon törjék a fejüket”, a nyár közepére ugyanis állnia kell a 2013-as büdzsé vázának, és szeptemberben már csak a költségvetés nagyobb egységein belüli részdöntéseket kell meghozni. Mint mondta, megpróbálnak a magyar gazdaság számára, amennyire az a jelenlegi európai viszonyok között lehetséges, egy kiszámítható, tervezethető költségvetést megalkotni.

Fotó: MTI – Beliczay László

 

 

Mint mondta, abban bízik, hogy a két éve épülő új gazdasági rendszer, amely stabilizálta a magyar pénzügyi helyzetet, „összességében nagyobb teljesítményre lesz képes, mint ma azt sokan gondolják. De óvatos duhajnak kell most lenni, inkább kétszer túlbiztosított tervezéssel kell előállnunk, mert az európai válság meg általában a felfordult állapot a világgazdaságban azt követeli meg, hogy óvatos tervezési filozófiát kövessünk”.

Megerősítette ugyanakkor, ha többletbevételek folynak be, akkor azokból a munkát terhelő közterheket, adókat, járulékokat szeretnék majd csökkenteni. Erről azonban – mint mondta – szeptember vége, október közepe előtt nem érdemes beszélni, mert a teljes évre vonatkozó gazdasági folyamatokat októbernél hamarabb nem lehet látni.

Arra a kérdésre, mit vár a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások új vezetőjétől, Varga Mihálytól – aki várhatóan június 1-jétől tölti majd be ezt a posztot -, a kormányfő azt válaszolta: a magyar kormány szeretné minél hamarabb megkezdeni a tárgyalásokat, és sikerrel lezárni azokat. „Tőle (Varga Mihálytól) várom, hogy tolmácsolni tudja azokat a közgazdasági megfontolásokat, amelyek szerint változásokra lehet szükség a magyar gazdaságpolitikában. De nem én fogok neki utasításokat adni, bár ez sem zárható ki, hanem inkább az lesz a közlekedés iránya, hogy ő ismerteti a tárgyalások során felmerült javaslatokat” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez egy „több mint egyenrangú viszony a következő két-három hónapot illetően”.

Orbán Viktor a tanácskozáson tájékoztatta a képviselőket a kormányt és a frakcióvezetést érintő változásokról, és indoklással együtt megtette javaslatát az új Fidesz-frakcióvezetőre, Rogán Antal személyében, aki a Miniszterelnökség élére kerülő Lázár Jánost válthatja a poszton.