Egyiptomi beduin fegyveresek rövid időre elraboltak hétfőn tíz külföldi katonát a Sínai-félszigeten,

Egyiptomi beduin fegyveresek rövid időre elraboltak hétfőn tíz külföldi katonát a Sínai-félszigeten, így akarták kikényszeríteni börtönben lévő rokonaik szabadon engedését.

A Fidzsi-szigtekről származó katonák őrjáraton voltak, amikor a levegőbe lövöldöző harcosok rajtuk ütöttek, és elhurcolták őket. Az emberrablók később telefonon jelezték a követelésüket, majd amikor megfelelő ígéretet kaptak a hatóságoktól, egy óra múltán elengedték a foglyaikat. Az incidensben senki sem sérült meg.

Az ügyben érintett Többnemzetiségű Erő (MFO) ENSZ-től független alakulatai az 1979-ben megkötött egyiptomi-izraeli békeszerződés betartatására felügyelnek a félszigeten. Kötelékükben 12 országból mintegy 2 ezer ember szolgál, vannak köztük magyar katonák is.

El-gorai táborukat a beduinok márciusban nyolc napon át körülzárva tartották ugyanezen követelésük miatt, de a táborba nem hatoltak be.

A Sínai-félszigeten élő beduin törzsekre a kormány nem sok figyelmet fordított a Mubarak-korszakban. A rendszer megdöntése után a térségben meggyengült a hatóságok ellenőrző képessége, amely azóta sem állt helyre teljesen