Több száz nyugat- és észak-európai kamionos tüntetett a hét végén

Több száz nyugat- és észak-európai kamionos tüntetett a hét végén Antwerpenben tiltakozva a kelet-európai olcsó konkurencia miatt, amely szerintük csődbe juttatja őket.

A belga Standaard napilap online kiadásának vasárnapi tudósítása szerint a tüntetés egyik kezdeményezője, Kris Fruru – mint arról elmondta, hogy főként a kis- és középvállalatokat fenyegetik a gyakran visszaélésekhez folyamodó, kelet-európai fuvarozók.

„Ha nem történik sürgősen valami, akkor a (nyugati fuvarozók) 90 százaléka még idén csődöt jelent” – fogalmazta meg félelmét. „Teljesen kiszorítanak bennünket rosszhiszemű praktikájukkal” – fűzte hozzá.

Fruru ugyanakkor leszögezte, hogy az akciójuk nem a kelet-európai sofőrök ellen irányul. „Nem a sofőrökről van szó, hiszen őket a szó szoros értelmében rabszolgaként dolgoztatják, hanem azokról az emberekről, akik rövid idő alatt nagy pénzeket vélnek keresni a fuvarozásban. Azok ellen a – köztük belga – logisztikai cégek ellen fordulunk, amelyek ezt lehetővé teszik” – nyilatkozta.

Az aktivista elmondta, ha nem lesz ebben rövid időn belül változás, „végső eszközként blokádhoz kell folyamodnunk”. Annak a reményének adott hangot, hogy a közeljövőben megalakul az európai teherautósofőrök egyesülete.

Az antwerpeni kikötőben megjelent John Crombez, a csalások elleni küzdelemért felelős belga államtitkár is, aki azon kívül, hogy támogatásáról biztosította a nyolc országból érkezett kamionosokat, elmondta, hogy kormánya már egy sor intézkedést hozott a visszaélések felgöngyölítésére.

standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120428_071