„Gyalázat. Hamisítvány”

Gyalázatnak nevezte vasárnap Nicolas Sarkozy francia államfő a Mediapart oknyomozó portálon előző nap nyilvánosságra hozott dokumentumban írtakat, amely szerint Moammer Kadhafi volt líbiai vezető 50 millió eurót szánt a jobboldali jelölt 2007-es elnökválasztási kampányára.

„Gyalázat. Hamisítvány” – mondta a Canal+ kereskedelmi televízióban a líbiai titkosszolgálatok egyik állítólagos 2006-os feljegyzéséről. Hozzátette: „50 millió euró! Miért nem egyből száz? Egy olyan kampányra, amely 20-at ér”. Sarkozy szerint „szégyen”, hogy egyáltalán ilyen kérdésre kell válaszolnia.

Az arab nyelvű iratot Músza Kúsza korábbi líbiai külügyminiszter írta alá, s arról szól, hogy „elvi megállapodás” született 2006-ban Nicolas Sarkozy jelenlegi francia elnök választási kampányának 50 millió eurós támogatásáról.

Sarkozy egyik, még március 12-én tett nyilatkozatában nevetségesnek minősítette, hogy őt Kadhafi pénzelte volna a választások előtt.

Francois Fillon miniszterelnök szerint is egy olyan „hamis dokumentumról van szó, amelynek lehetetlen ellenőrizni a hitelességét”. A Le Monde című napilap korábbi főszerkesztője által alapított Médiapart internetes oldalt pedig a szocialista elnökjelölt „Francois Hollande gazdag barátai által finanszírozott butiknak” nevezte.

A feljegyzés címezettje, a líbiai afrikai befektetési alap elnöke, a jelenleg Franciaországban élő Basir Száleh közleményben fejezte ki „fenntartásait” a közzétett dokumentum hitelességével kapcsolatban, amelyet ő állítólag soha nem kapott meg. Azt is cáfolta, hogy részt vett azon a megbeszélésen, amelyen állítólag az elvi megállapodás megszületett. A feljegyzés szerint a találkozón francia részről Brice Hortefeux, az elnök bizalmasa, a 2007 és 2011 közötti belügyminiszter és Ziad Takieddine üzletember, líbiai részről pedig Basir Száleh mellett Abdallah Szenuszi hírszerző főnök vett részt. Az Interpol által körözött Szálehről egyébként április elején derült ki, hogy Franciaországban tartózkodik. Ekkor írta meg ugyanis a Le Canard Enchainé című szatirikus lap, hogy „családegyesítés” címén kapott tartózkodási engedélyt az illetékes francia hatóságoktól.

A szocialista tábor felszólította az ügyészséget, hogy azonnal indítson eljárást az ügy kivizsgálására.

A szélsőjobboldali szavazók megnyerése érdekében egyre inkább eldurvuló elnökválasztási kampányt egy másik botrány is félbeszakította a hétvégén, miután a The Guardian brit napilap egy állítólagos interjút közölt, amelyet Dominique Strauss-Kahn egy amerikai újságírónak, Edward Epsteinnek adott. Ebben a Nemzetközi Valutalap volt vezérigazgatója azzal vádolta meg a jobboldali tábort, hogy a nemi erőszak vádja miatti tavalyi New York-i letartóztatását a francia elnökválasztásban való diszkreditálására használták fel.

Az összeesküvés-elmélet nem először kapott szárnyra Strauss-Kahn szexbotránya kapcsán. Epstein azonban a cikkben most azt is állította, hogy a szocialista politikus-közgazdász 2011 februárjától a francia titkosszolgálatok céltáblája lett, mégpedig Sarkozy megbízásából.

Strauss-Kahn munkatársai vasárnap cáfolták, hogy a volt IMF-vezér nyilatkozott a The Guardiannek. Szerintük az „interjút” Epsteinnek a jövő héten megjelenő oknyomozó kötetéből „vágta össze” a lap. A cikk azonban alkalmat teremtett az elnökjelöltek közötti újabb pengeváltásra. Sarkozy még szombaton úgy vélte, hogy, hogy Strauss-Kahn „jobban tenné, ha hallgatna”. A szocialista tábor számára is szalonképtelenné vált volt IMF-vezér feltűnése kapcsán pedig Hollande arra emlékeztetett: „DSK már nincs benne a politikai életben és nem is kell oda visszahozni”.