Lázár János: a következő két év nagy kihívása az életkörülmények javítása

KÉSZ-kerekasztal – Lázár János: a következő két év nagy kihívása az életkörülmények javítása
A következő két év legnagyobb kihívása a kormánypártok számára, hogy az emberek életminőségén, ezen belül elsősorban a bér- és jövedelemviszonyokon miként tudnak javítani – mondta Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerdán Szolnokon, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kerekasztal-beszélgetését megelőző sajtótájékoztatón.

A „Verejtékes jelen – reményteljes jövő” című eszmecsere előtt a politikus e feladat indoklásaként hozzátette: az országban jelenleg szociális deficit van, mert minden törekvésük ellenére részben nemzetközi, részben hazai okok miatt nem tudták elérni, hogy az átlag magyar választópolgár számára érdemben javuljanak az életkörülmények.
Lázár János a Széll Kálmán Terv kapcsán azt a véleményét fogalmazta meg, hogy a 2002 és 2010 között az országot irányítóktól csak adósságot kaptak örökségül, amit nekik kell visszafizetni. „Ez egy óriás teher (…), (amely) kifizetése és az ország működőképessége érdekében kell bizonyos lépéseket megtenni az Európa Unió elvárásának megfelelően” – húzta alá.
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője az elmúlt két évre kitérve az egyik legnagyobb eredménynek azt nevezte, hogy sikerült a bankokat, a telekommunikációs szektort és más multinacionális köröket megadóztatni. Ha ezeket az adókat nem szedjük be, akkor az a pénzt a polgároknak kellett volna megfizetni – mondta.
Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője aktuálpolitikai kérdések kapcsán többek között arról beszélt, pártjuk számára jó hír, hogy az Európai Bizottság döntése alapján megkezdődhetnek Magyarországgal a tárgyalások, noha még nem minden kérdésben ért egyet az uniós és a magyar fél.
Molnár Csaba Gábor, a Nézőpont Intézet politológusa a pártok országos népszerűségéről készült legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat ismertette. Az április 10-16. között, ezer személy telefonos megkérdezése alapján kialakított reprezentatív minta szerint a lakosság kereken egyharmada szimpatizál a kormánypártokkal. Ez az előző hónapban mért ugyanezen mutatóhoz képest 3 százalékos emelkedést jelent, ami az elmúlt félévet tekintve példa nélküli. Az MSZP és a Jobbik a magyarok további 10-10 százalékának szimpátiáját élvezi – fűzte hozzá.
A KÉSZ kerekasztal-beszélgetések 1997 óta zajlanak, és most szerdán Szolnokon a 185. rendezvényt jegyezzük – emlékeztetett végül Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ győri szervezetének tiszteletbeli elnöke, a KDNP országgyűlési képviselője. Ennek a számnak kettős üzenete van, az emberek változatlanul érdeklődnek a közélet dolgai iránt, és ezeket a fórumokat hitelesek tartják – jegyezte meg.