Magyar a legkeresettebb náci háborús bűnösök listáján

A Simon Wiesenthal Központ újabb három személyt vett föl a legkeresettebb tíz náci háborús listájára, köztük egy magyart is – derül ki a szervezet éves jelentéséből, amelyet csütörtökön ismertettek izraeli lapok internetes kiadásukban. 

A három személy közül kettő Kanadában, a 95 éves Csatáry László pedig Magyarországon él. Ő is Kanadába emigrált a háború után, de 1995-ben fény derült háborús szerepére, és megfosztották kanadai állampolgárságától. Ezután elhagyta az országot – írták a The Jerusalem Post és a Háárec című izraeli lapok.

Csatáry a központ szerint Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15.700 zsidó Auschwitzba deportálásában 1944 tavaszán. Vladimir Katriuk egy ukrán katonai alakulat élén állt, amely tömeggyilkosságokat követett el Fehéroroszországban a II. világháború alatt. A harmadik személy az ukrajnai születésű, német nemzetiségű Helmut Oberlander, aki egy mozgó megsemmisítő csoport tagtjaként (Einsatzgruppe) Dél-Ukrajnában gyilkolt meg nagy számban zsidókat.

Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi igazgatója Csatáryt a körözöttek listájának élére helyezi. A tudomása szerint az idén Magyarországon bukkant fel, és Budapesten él. Reményét fejezte ki, hogy a magyar hatóságok haladéktalanul bíróság elé állítják. Közölte, hogy arról kapott nemrég levelet a magyar ügyészségtől, hogy megnyitották az ügyben a vizsgálatot.