Öngyilkossághullámot okozott a válság

Öngyilkossághullámot okozott a válság
 Olasz munkaadók és szakszervezetek a római Pantheonnál tartott menettel hívták fel a figyelmet szerdán az öngyilkosságoknak a gazdasági válság miatti emelkedésére. 2010-ben naponta egy munkanélküli vetett véget életének.

Több mint húsz munkaadói szövetség és munkavállalói szakszervezet csatlakozott a Pantheonnál rendezett felvonuláshoz. A résztvevők némán, gyertyával a kezükben emlékeztek meg a gazdasági válságban életüket elhajítókról, arra figyelmeztetve az olasz kormányt, hogy a vállalkozók és családok egyre nehezebb anyagi helyzete Görögország után Itáliában is öngyilkossági rekorddal fenyeget.
Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljának (Eures) adatai szerint 2010-ben Olaszországban 3048 volt azoknak a száma, akik a válsággal szemben az öngyilkosságot tartották megoldásnak. 2009-hez képest 12,6 százalékkal, 2008-hoz képest 16,8 százalékkal emelkedett a számuk.
Naponta egy munkanélküli lett öngyilkos, de egy év alatt 342 magánvállalkozó is ezt a kiutat választotta. Idén már 23 vállalkozó vetett véget saját kezűleg életének. Az öngyilkosok jelentős többsége férfi (négyszer annyian vannak mint a nők) és Olaszország északi vagy középső részén él. Nőtt az öngyilkosok száma a nyugdíjuk miatt aggódó 45-64 éves korosztályban (5,8 százalékkal) és a 64 évesnél idősebbek között (6,6 százalékkal) is.
Az utóbbi három hónapban 146 ezer olasz vállalkozás szűnt meg. A 5,7 milliós lakosú Lazio tartományban 1,2 millióra emelkedett a munkanélküliek, szociális segélyből élők és elszegényedettek száma. Az öngyilkosságot nemegyszer a hitelkérelmek visszautasítása okozza – mondta a sajtónak Maurizio Flamini, a Lazio tartománybeli kis- és középvállalkozásokat tömörítő Federlazio elnöke.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: