Felújították Lenti zsidó temetőjét

Felújították Lenti zsidó temetőjét

Történelmünk részei azok a zsidó családok, amelyeknek tagjai a legnagyobb tragédia után többségében nem térhettek haza, s nem lehet abban vita, hogy méltó emléket kell állítani számukra – jelentette ki a Zala Megyei Közgyűlés elnöke szerdán Lentiben, a felújított zsidó temető újraavatása alkalmából.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy a megyei önkormányzat és a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) évek óta tartó együttműködésének keretében Zalában immáron a kilencedik temetőt mentették meg a pusztulástól. Az eddigiek közül valószínűleg a Lentiben lévő volt a legelhanyagoltabb, s emiatt a rendbetétele is a legnehezebb, de folytatódik a munka, idén várhatóan Karmacson és Söjtörön újítják fel a zsidó temetőt.

Elmondta, hogy évekkel ezelőtt önként vállalt feladatként társult a megyei önkormányzat a temetők felújításához, s az eddigi saját források mellé a jövőben szeretnének pályázati pénzeket is elnyerni.

Siklósi Vilmos, a Zala Megyei Zsidó Hitközség elnöke felidézte, hogy a lenti temető az 1950-60-as évek fordulóján indult pusztulásnak, márványlapjait és köveit elhordták, a területet visszavette a természet. Az utóbbi években a felújítás érdekében már keresték a kapcsolatot az akkori önkormányzattal, de az előző ciklus polgármestere akkor még azt közölte, hogy nincs zsidó temető Lentiben.

Koszorúzás a megszépült zsidó temetőben - Fotó: Gyuricza Ferenc

Koszorúzás a megszépült zsidó temetőben – Fotó: Gyuricza Ferenc

Horváth László (Fidesz-KDNP) polgármester mindezt azzal egészítette ki: a telekkönyvi bejegyzés szerint 851 négyzetméteres területen fekszik a most kitisztított sírkert, amelyet még az 1800-as években alakítottak ki. Lentiben ekkortájt telepedtek le az első zsidó családok, amelyek azután a helyi gazdaság, a közélet és a politika ismert és elismert személyiségei lettek.

A második világháború idején innen elhurcolt zsidók közül 37-en végezték gázkamrában, s 13-an térhettek vissza. Zala megyéből összesen 1420 zsidót deportáltak a holokauszt során.

Az elmúlt évtizedekben elhanyagolt lenti zsidó temetőt zalaegerszegi fogvatartottak segítségével újították fel, s a munkálatokra jellemző, hogy 36 teherautónyi földet szállítottak el a területről – mondta még el a polgármester.

A felújított temetkezési helyen az ünnepség résztvevői – köztük Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető elnöke – az emlékezés köveit helyezték el az újonnan felállított emléktáblánál.

Újraavatták a temetőt - Fotó: Gyuricza Ferenc

Újraavatták a temetőt – Fotó: Gyuricza Ferenc