A Mazsihisz vezetőivel tárgyalt a Zsidó Világkongresszus főtitkára

A Mazsihisz vezetőivel tárgyalt a Zsidó Világkongresszus főtitkára

 

Mazsihisz

Tavalyi megválasztása után először látogatott Magyarországra a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress) főtitkára, akit a MAZSIHISZ vezetői, a főtitkárt és a szervezet brüsszeli irodájának vezetőjét Maram Sternt vacsorán látták vendégül.

A találkozón a magyar zsidó vezetők részletes tájékoztatást adtak, a honi zsidóság aktuális helyzetéről, létszámáról, a gazdasági és szociális nehézségekről, a hitközség intézményrendszeréről, s arról a széleskörű tevékenységről, amelyet a MAZSIHISZ-hez tartozó hitközségek végeznek.

A tárgyaló felek különös figyelmet szenteltek az egyre hangosabb szélsőjobboldalnak, és a rasszista, antiszemita megnyilvánulásoknak. Egyetértettek abban, hogy az egyik legnagyobb európai zsidó közösségnek, a magyarországinak, jóval nagyobb szerepet kell kapnia a Kongresszusban, ideértve a vezető testületeket is.

Feldmájer Péter a nemzetközi szervezet kormányzótanácsának tagja különösen fontosnak tartja, hogy a magyar zsidóság aktívan részt vehessen a közös munkában, amelynek egyik legfontosabb célja a világ zsidóságának politikai képviselete a nemzetközi kapcsolatokban.

Zoltai Gusztáv részletes tájékoztatást adott a magyarországi holokauszt túlélők ellátásának problémáiról, és arról, hogy jelentős erőfeszítéseket tesz a MAZSIHISZ az idős, beteg emberek támogatása érdekében.

Dan Diker átadta azt a díszes oklevelet, amelyben kinyilvánítják, hogy a MAZSIHISZ-t, mint a Zsidó Világkongresszus tagját a magyar zsidóság képviselőjének tekintik.

A kongresszusi delegáció ellátogatott a Lauder Iskolába, ahol elbeszélgettek az iskola vezetőivel és tanulóival. Elragadtatással nyilatkoztak, a kiváló, zsidó szellemű nevelésről, a jól felkészült és nyílt gondolkozású tanulókról.

A delegáció és a MAZSIHISZ vezetői találkoztak Martonyi János külügyminiszterrel és Gotfried Péterrel a miniszterelnök tanácsadójával. A részvevők áttekintették a Közel-keleti helyzetet, és hangsúlyozták, hogy Izraelnek és palesztinoknak tárgyalásokon kell tisztázniuk a vitás kérdéseket, mert csak ez vezethet el a mindenki által szorgalmazott „két-államos” megoldáshoz, amely biztosíthatná a zsidó állam békéjét és biztonságát, valamint az önálló palesztin állam megalapítását.

Dan Diker kifejtette, hogy a palesztinok által tervezett egyoldalú lépések, nem közelebb, hanem távolabb vinnének mindenkit a kitűzött céloktól, ezért ezeket nem szabad támogatni. Irán törekvéseiről megállapították, hogy az veszélyezteti nemcsak Izrael, hanem Európa, benne Magyarország biztonságát is. A már eldöntött szankciók következetes alkalmazásával, esetleges újabb szankciók bevezetésével kell a teheráni vezetőket eltántorítani attól, hogy atomfegyver létrehozására törekedjenek.

Mazsihisz