Szíria nem kezdte meg a béketerv végrehajtását

A francia külügyminisztérium cáfolta kedden, hogy Szíria megkezdte volna Kofi Annan béketervének megvalósítását.
 
A szíriai külügyminiszter ma reggeli nyilatkozata, amely szerint Damaszkusz megkezdte volna az Annan-terv megvalósítását, újabb megnyilvánulása egy szemenszedett, elfogadhatatlan hazugságnak” – fogalmazott Bernard Valero francia külügyi szóvivő.

A szóvivő szerint az ilyen kijelentések arról tanúskodnak, hogy Szíria úgy gondolja: büntetlenül cselekedhet, amire a nemzetközi közösségnek feltétlenül reagálnia kell. Franciaország akcióba lép a G8 csoport washingtoni csúcstalálkozóján és az ENSZ Biztonsági Tanácsában – figyelmeztetett.

Alain Juppé francia külügyminiszter szerdán és csütörtökön részt vesz Washingtonban a legfejlettebb ipari országokat és Oroszországot tömörítő G8 csoport külügyminisztereinek washingtoni értekezletén.

William Hague brit külügyminiszter a francia véleményhez hasonlóan értékelte Damaszkusz magatartását. Keddi nyilatkozata szerint „Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének egyáltalán nem áll szándékában betartani az Annan-tervvel kapcsolatban vállalt kötelezettségeit”.

Valid Moallem szíriai külügyminiszter kedden azt állította, hogy Damaszkusz megkezdte Kofi Annan szíriai béketervének megvalósítását. „Már megkezdtük katonai alakulataink visszavonását egyes tartományokban” – mondta moszkvai sajtóértekezletén.

Az ENSZ április 2-án bejelentette, hogy Damaszkusz elfogadta az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja hatpontos béketervét. Ez előírta, hogy a szíriai kormánycsapatokat helyi idő szerint kedd reggel 6 óráig ki kell vonni a városokból és a falvakból, és a következő 48 órában a szemben álló oldalaknak – beleértve a fegyveres ellenzéket – be kell szüntetniük minden ellenségeskedést.