Az MSZP szerint is le kell mondania mandátumáról a jobbikos Baráth Zsoltnak

Az MSZP szerint is le kell mondania mandátumáról a jobbikos Baráth Zsoltnak
 Az LMP-hez hasonlóan az MSZP is úgy ítéli meg, hogy keddi napirend utáni felszólalása miatt le kell mondania parlamenti mandátumáról a jobbikos Baráth Zsoltnak. Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő szerdán újságíróknak azt mondta: ha ez nem történik meg, és a Jobbik nem hívja vissza képviselőjét, az azt bizonyítja, hogy „a Jobbik egy náci párt”.
Baráth Zsolt keddi napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg. A képviselő a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott, a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt szavai szerint az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró „külső nyomásra kénytelen volt” felmentő ítélet hozni.
Fónagy János államtitkár a felszólalásra úgy reagált: a Jobbik ezzel „oda sorolta magát, ahova sokan gondolják”, hogy tartozik. Mint mondta, a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, továbbá mindazoknak, akik megtapsolták, számolniuk kell a magyar társadalom és a világ ítéletével.
Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője a szocialisták szerdai elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján, csatlakozva az LMP kezdeményezéséhez, lemondásra szólította fel Baráth Zsoltot.
Steiner Pál, a párt etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke ezt azzal egészítette ki: nagyon reméli, hogy hétfőn már nem kell egy padsorban ülnie a jobbikos képviselővel. Bírálta a kormánypártokat is, mondván, hogy a jobbikos szavazók szimpátiájának megszerzése reményében „cinkosan eltűrik” a hasonló hangokat, valamint a legfőbb ügyészt is, amiért bár az MSZP a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt korábban feljelentette Gyöngyösi Mártont, a parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnökét, az ügyben eddig nem történt előrelépés.
Az LMP szerdán közleményben szólította fel a jobbikos Baráth Zsoltot, hogy adja vissza parlamenti képviselői mandátumát. Az LMP frakcióelnöksége szerint az „antiszemita uszítás” miatt Baráth Zsolt méltatlanná vált arra, hogy az Országgyűlés tagja legyen.