Szíria miatt washingtoni szenátorok leállíttatnák az amerikai-orosz fegyverüzletet

A Pentagonnak felül kell vizsgálnia azt a 900 millió dolláros megállapodást, amelyet az állami tulajdonú orosz fegyverforgalmazó vállalattal kötött, ha Moszkva továbbra is fegyverekkel támogatja a brutális szíriai rezsimet – szögezte le tizenhét amerikai szenátor abban a levélben, amelyet hétfőn juttattak el Leon Panetta védelmi miniszterhez.

A kétpárti – demokrata és republikánus szenátorok által egyaránt aláírt – levélben a szenátorok aggodalmukat fejezték ki: a washingtoni védelmi minisztérium üzleti kapcsolatban áll a Roszoboronekszport nevű céggel, amely fegyverekkel látja el a szíriai kormányt, hogy az „széles körű és szisztematikus támadásokat” hajthasson végre saját népe ellen.
A szenátorok szerint Oroszország több mint egymilliárd dollár értékben szállított fegyvert Szíriának a zavargások kezdete óta, s december óta négy, fegyverekkel megrakott hajót küldött az arab országba. A Roszoboronekszport januárban 36 harci gép leszállításáról kötött szerződést Damaszkusszal.
Az amerikai hadsereg 21 darab Mi-17-es, kettős felhasználású helikoptert szándékozik vásárolni az afgán haderő számára 375 millió dollár értékben, egy tendereztetés nélkül megkötött, egyetlen beszerzési forrásra támaszkodó szerződés keretében. A megállapodás magában foglal egy további, 550 milliós értékű helikoptervásárlási tendert is.
A szenátorok rámutattak: az amerikai kormány annak ellenére is folytatta a beszerzést a Roszoboronekszporttól, hogy Szíriába irányuló szakadatlan fegyverszállításai lehetővé tették, hogy Damaszkusz „emberiesség elleni bűnöket kövessen el”.
Az orosz fegyverexportőr egyébként 2006-tól 2009-ig az amerikai kormány feketelistáján szerepelt, amiért megsértette a tömegpusztító fegyverek és rakétatechnológia iráni, szíriai és észak-koreai elterjedése ellen hozott törvényt.
A Panettához írt levélben a szenátorok rámutattak: miként azt az amerikai haditengerészet egy 2009-es vásárlása is mutatja, az orosz helikoptereket – amelyek használatában az afgánoknak nagyobb gyakorlatuk van, mint az amerikai helikopterekében – más forrásból is be lehet szerezni. A szenátorok sürgették, hogy a védelmi tárca haladéktalanul vizsgálja meg, hogy milyen egyéb forrásai lehetnek a beszerzésnek.