K&H – az árfolyamgát új rendszere jobb lehet, mint a végtörlesztés

 Aki valamilyen okból lemaradt a végtörlesztésről a „hajrában”, annak sem kell aggódnia, az árfolyamgát várhatóan áprilistól belépő új rendszere megoldást jelenthet a még mindig jelentős devizahitellel rendelkező adósoknak – mondta Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese

Bába Ágnes elmondta: a végtörlesztés során a legjobb adósok jó része – vagy saját megtakarításból, vagy idejében felvett forinthitelből – már végtörlesztette devizaadósságát, a továbbra is jelentős devizatartozással rendelkező adósoknak megoldást jelenthet az árfolyamgát várhatóan április elején belépő új rendszere – amennyiben az ehhez szükséges törvényjavaslatot február folyamán elfogadja a parlament.
A vezérigazgató-helyettes elmondta: az egyik legkedvezőbb változás a tervek szerint az lesz, hogy az új típusú árfolyamgát alá történő bejelentkezés, illetve szerződéskötés lehetőségével 2012 végéig lehet majd élni. A lakosság számára alapvetően fontos, hogy eladósodásában kiszámítható terhekkel, törlesztésekkel tudjon számolni, a törlesztőrészletek hosszú távon is kiszámíthatóak legyenek. A havi részlet árfolyamgát feletti részéből csak a tőkerész kerül a gyűjtőszámlára, a kamatrészt a bank, illetve az állami költségvetés viseli, így az ügyfél mentesül a kamatok egy részének megfizetése alól.
Bába Ágnes kiemelte: további újdonság lesz, hogy 270 forint/svájci frank, 340 forint/euró és 3,3 forint/jen árfolyamszint felett az árfolyamkockázatot nem az ügyfél viseli, vagyis további forintgyengülés esetén is csak korlátozott mértékben fog gyarapodni a gyűjtőszámla egyenlege. A végtörlesztésnél azonban jobb megoldás lehet az új típusú árfolyamgát – mutatott rá.
A vezérigazgató-helyettes arról is szólt, hogy a jelzáloghitelezés újbóli beindítását segítheti a más országokban hosszú évek óta működő pozitív adóslista bevezetése is, hiszen ennek köszönhetően a kockázatok szempontjából jó ügyfelek kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hitelhez, ugyanakkor ez a hitelezők biztonságát is növeli, javítja a hitelezési hajlandóságot. Emellett persze elengedhetetlen a munkanélküliségi ráta csökkenése – mondta a vezérigazgató-helyettes.
Az MTI azon kérdésére, hogy vannak-e olyan deviza-hitelesek a banknál, akik már olyan gondokkal küzdenek, hogy a lakásukat átadnák a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET), a vezérigazgató-helyettes elmondta: előzetes tájékoztatást küldtek arról, hogy az adott ügyletet, a fedezeti ingatlant kényszerintézkedésre jelölte a bank. Csak azok az ügyfelek kaptak a NET vonatkozásában is tájékoztatást, akik esetében a banknál rendelkezésre álló adatok alapján a törvényi peremfeltételeknek megfelel az ügylet és az ingatlan. Ez viszont még nem feltétlenül jelenti az ügyfelek számára azt, hogy az érintettek valóban eleget tesznek majd minden törvényi feltételnek. A törvényes előírások körében több olyan tényező is van, amelyről nincs még információ – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.
Bába Ágnes szólt arról is, hogy a SZÉP kártyák kibocsátásába részben azért szállt be a bank, hogy bővítse ügyfélkörét. Elmondta: a K&H Bank az elmúlt év végén lépett a SZÉP kártya kibocsátására jogosult intézmények sorába.
Kifejtette: a K&H kiterjedt kis- és középvállalati, valamint nagyvállalati ügyfélkörére alapozva jelentős növekedést vár a következő hónapokban a kártya-szerződéskötések területén. Az elfogadói oldalon a K&H az elsők között a Danubius Hotels Csoporttal kötött megállapodást, és jelenleg már mintegy háromezer elfogadóhellyel zajlanak a szerződéskötések, 600 szerződést már alá is írtak.
A bank az egyik legnagyobb bankkártya elfogadó (POS) hálózattal rendelkezik Magyarországon, és 17 százalékos részesedése van mind a belföldi, mind a nemzetközi forgalom szempontjából fontos fizető szálláshelyek között. Munkáltatói oldalon pedig 7.000 partnerre számítanak, ami közel 100.000 kártyát jelenthet – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.
Elmondta továbbá, hogy azoknak a munkáltatóknak, amelyek a 2012-re cafetéria-rendszerükbe beépítették a SZÉP kártyát, először szerződniük kell a kártya kibocsátójával, a szerződés megkötése után elektronikusan rendelhetik meg a kártyát munkavállalóik számára. A SZÉP kártya partnerek számára kialakított szolgáltatási csomagok a bankkártyák elfogadásához hasonló fizetési gyakorlat alapján működnek, a kártyatulajdonosok egy online felületen bármikor ellenőrizni tudják költéseiket, egyenlegüket – ismertette Bába Ágnes.