A Vizafogói Mártír Emlékmű előtt a fasiszták 1944/45-ös áldozataira emlékeztek

A fasiszták 1944/45-ös áldozataira emlékeztek a Duna-parti Mártír Emlékműnél
A fasiszták második világháborús civil áldozataira emlékezett több szervezet, párt, valamint magánszemélyek vasárnap Budapesten, a XIII. kerületi Duna-parti Mártír Emlékműnél.

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták – Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) elnöke az egybegyűlt két-háromszáz fős megemlékező csoport előtt arról beszélt, hogy a második világháborúba egy „szélsőjobbra hajló politika” sodorta Magyarországot.
Szavai szerint napjainkban sem mennek jó irányba a dolgok, és ebből a szempontból február 1-je határkő, amikor – megfogalmazása szerint – a „mai kormánypolitika tudatosan a szélsőjobb kezére adott egy színházat”, ami miatt a MEASZ továbbra is tiltakozik.
Hanti Vilmos véleménye szerint Pintér Sándor belügyminiszternek meg kellene akadályoznia a „paramilitáris alakulatok” működését. Erre – mondta – a párizsi békeszerződés is kötelezi Magyarországot.
Kónya Péter, a Szolidaritás Mozgalom társelnöke gyalázatnak nevezte azt, ami a XX. század közepén a fasizmus és a nyilas uralom igája alatt történt.
A megemlékezőkhöz fordulva – akiknek körében feltűnt a Szolidaritás zászlója – azt mondta: nem csak dolgunk, hanem felelősségünk is az, hogy tanulva a múlt hibáiból, ne engedjük meg, hogy megismétlődhessen a borzalom.
Frisch György, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete elnöke azt hangoztatta, nem szabad eltűrni az 1944/1945-ös események „elmismásolását, relativizálását”. Arról beszélt, hogy amikor a külügyi bizottság egyik tagjától elhangozhat a holokauszt tagadása, akkor emlékezni és emlékeztetni kell arra, hogy mi történt valójában.
Hangoztatta: a tragédia a magyar nemzet tragédiája, mert a „magyar nemzet tagjait lőtték a Dunába”, továbbá, hogy az internáltak között nem csak zsidók, hanem „jehovisták, nemzeti érzelmű, magyar érzelmű magyarok is voltak”.
Az áldozatok emlékére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviseletében Lazarovics Ernő mondott gyászimát, majd a jelenlévő szervezetek képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékműnél.
A koszorúzók, illetve a megemlékezők között volt Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Szanyi Tibor és Horváth Csaba szocialista politikus, továbbá a Nagy Imre Társaság, a Holokauszt Emlékközpont, az SZDSZ és a Munkáspárt képviselői. Az emlékműnél fejet hajtottak és koszorút helyeztek el a belorusz és a lengyel nagykövetség képviselői is, akiket a résztvevők megtapsoltak.

MTI Fotó: Marjai János