Külföldi sajtó Magyarországról

Külföldi sajtó Magyarországról – FT-írás a Malévról, az Irish Independent a belpolitikáról

 A Malév csődjének következményeivel foglalkozik a londoni Financial Times, míg az írországi liberális Irish Independent a magyar belpolitikáról közöl jegyzetet szombaton.
„Látványosan” reagált a légiközlekedési szakma a Malév összeomlására: „vagy tucatnyi” légitársaság jelentette be új járatok indítását Budapestről. A jelek szerint azonban egyikük sem fontolgatja, hogy átvegye a Malév olyan „ráhordó” jellegű célállomásait, mint például Kisinyov, Tirana, Belgrád, Szarajevó, Szkopje és Pristina – írta blogbejegyzésében a Financial Times budapesti tudósítója.

A lap megszólaltatja többek között Chris Bennettet, az Europa Capital Emerging Europe nevű, budapesti székhelyű ingatlanfejlesztési cég igazgatóját, aki szerint a Malév tette jó regionális üzleti bázissá Budapestet. Bennett szerint az olcsójegyes légitársaságok nyújtotta alternatíva, vagy a Bécsen keresztüli repülés a térségi városokba „egyszerűen nem vonzó”.
blogs.ft.com/beyond-brics/2012/02/10/hungarys-malev-will-be-missed/#axzz1ljOMyG4z
Az Irish Independent című liberális ír napilap a magyar belpolitikáról közölt jegyzetében azt írja, hogy az elmúlt egy évben a demokrácia és az emberi jogok „folyamatos eróziója” zajlott Magyarországon, a Fidesz-kormány „egy sor” olyan törvényt fogadtatott el, amelyek veszélyeztetik a bírói kar, a jegybank és az adatvédelmi intézmények függetlenségét, valamint a sajtószabadságot.
A lap jegyzetírója, Karen Coleman szerint Orbán Viktor miniszterelnök „visszafelé tartó pályára tereli” országát, és kikerüli azokat a szabályokat, amelyeket Magyarország elfogadott EU-csatlakozása idején.
A szerző szerint nehéz időkben a kormányok számára könnyebbé válik „az igazolhatatlan igazolása”, és az antidemokratikus törvénykezés bevezetése. Magyarország beleegyezett az EU-törvények betartásába, amikor 2004-ben csatlakozott az unióhoz, és „ha megúszhatja e törvények ilyen otromba megsértését”, az mindenki számára veszélyes precedenst teremt – áll az ír lap jegyzetében.
www.independent.ie/opinion/analysis/karen-coleman-sinister-path-hungary-is-taking-should-worry-us-all-3016529.htm