Az isteni Sarah

Az isteni Sarah – Az Orlai Produkció bemutatója a Belvárosi Színházban
 John Murrell Az isteni Sarah című darabját mutatja be az Orlai Produkció a Belvárosi Színházban márciusban; az előadásban Sarah Bernhardtnak, a tizenkilencedik század egyik kivételes színészegyéniségének élete elevenedik meg a színpadon.

Az előadásban Sarah Bernhardtként az Orlai Produkcióval negyedik közös munkájára készülő Vári Éva, a titkár szerepében pedig Gálffi László látható. A darabot Hargitai Iván állítja színpadra, a díszletet és a jelmezt Csík György tervezte – olvasható a produkciós iroda  közleményében.
Mint a darab ismertetőjében írják, Sarah Bernhardt igazi „szent szörnyeteg” volt. Zseniális színésznő, a lapok számára mindig pletykákkal szolgáló híresség, szenvedélyesen gátlástalan életimádó asszony. Halálos ellensége volt Bernard Shaw, jó barátja Oscar Wilde, plakátjait Alphonse Mucha tervezte, miközben társulatával bejárta az egész világot, és a nagy női szerepeken kívül Hamlet herceget is alakította a színpadon, nem kis botrányt kavarva a korabeli Franciaországban. Hogy személyisége mennyire hatotta át a tizenkilencedik század második felét, azt jól jelzi, hogy nevét Dosztojevszkij is megemlíti Bűn és bűnhődés című regényében.
„Sarah Bernhardt korának kimagasló művésze volt, fényévekkel járt kortársai előtt. Rendkívül különc ember volt. A ma embere egyre kevésbé találkozik korszakos művészek életével, ezért is fontos, hogy az ő sorsukon keresztül felhívjuk a figyelmet a művészet rangjára, a nagy alkotók társadalmi szerepére” – idézik a közleményben Orlai Tibor producert, akinek régóta tervei között szerepelt, hogy az 1983-as várszínházi bemutató után ismét láthassa a közönség Magyarországon Sarah Bernhardt történetét.
„Psota Irén és Sinkovits Imre elementáris játéka rendkívül nagy hatással volt rám, az előadás ma is élénken él bennem. Célunk, hogy ennek a rendkívüli dívának a sorsa korszerű, mai, élő színházi eszközökkel találjon utat a ma emberéhez is. Ezért is éreztük szükségesnek, hogy Zöldi Gergely az író által 1998-ban átdolgozott legfrissebb változatot fordítsa le nekünk” – idézik a producer szavait.
A Belvárosi Színházban március 24-től láthatja a közönség, amint Sarah Bernhardt élete vége felé titkára, a hűséges Pitou tollába diktálja eseményekben gazdag életének történetét, amelyből pillanatokon belül vérre menő szerepjáték kezdődik, humoros, máskor szívszorító jelenetekkel.